Relatiebeheer | BLOG Maarten Akkers

Relatiebeheer | BLOG Maarten Akkers
Maarten Akkers geeft als voorzitter BOVAG Fietsbedrijven zijn mening over zaken die spelen in de tweewielerbranche.

Eind februari presenteert BOVAG de resultaten van het Relatie Onderzoek Dealer Importeur 2023, oftewel kortweg RODI. Normaal gesproken verspreidt BOVAG het rapport en de conclusies alleen langs de digitale weg, maar dit jaar - zo vertelt Maarten Akkers in zijn column - licht de belangenbehartiger RODI persoonlijk toe.

"In de Brabanthallen organiseren we op maandag 26 februari na afloop van het B2B Festival een bijeenkomst voor de hele branche en daar worden tevens de resultaten van het jaarlijkse onderzoek gepresenteerd. Net zoals jij dat ongetwijfeld bent, ben ik zelf zeer benieuwd naar de uitkomsten. Aangezien er nogal wat loos is in onze sector, bijvoorbeeld met het oog op de oplopende voorraden en fabrikanten die zelf steeds vaker ook retailer worden en rechtstreeks aan de eindklant verkopen.

Jouw relatie met fabrikant of importeur

In coronatijd groeiden de bomen nog tot in de hemel en liepen we door de hoge vraag in combinatie met logistieke uitdagingen en onderdelentekorten aan tegen leveringsproblemen. Nu die problematiek goeddeels is opgelost, draait de productie op volle toeren, maar blijft de vraag juist achter. Uit RODI 2023 zal blijken in welke mate deze situatie van invloed is op hoe jij de relatie met jouw importeur of fabrikant ervaart. En in hoeverre dealers eventueel vinden dat hun marktpositie ondermijnd wordt.
Uiteraard zullen er merken zijn die niet bepaald positief uit de bus gaan komen, maar tegelijkertijd zijn er ook importeurs en fabrikanten die hun dealernetwerk juist heel hoog in het vaandel hebben staan. Daarom nodigen we op maandagmiddag 26 februari in Den Bosch ook vertegenwoordigers van de drie best gewaardeerde merken uit, zodat zij kunnen toelichten hoe zij invulling geven aan de dealerrelatie.

Compleet programma

In de Brabanthallen staat er tijdens de BOVAG-bijeenkomst naast de RODI-presentatie nog veel meer op het programma. Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland, praat ons bij over zijn strijd tegen de regeldruk, terwijl oud-topschaatser en tech-expert Ben van der Burg een inkijkje geeft in de wereld van kunstmatige intelligentie. En dat allemaal als afsluiting van het B2B Festival, dus waarschijnlijk was je toch al van plan om naar Den Bosch af te reizen. Een dag die in meerdere opzichten de moeite waard zal zijn. Ik zie je graag op 26 februari!"