Jaap van den Kommer maakt basisschoolkinderen enthousiast voor het vak

Jaap van den Kommer maakt basisschoolkinderen enthousiast voor het vak
Jaap van den Kommer aan de slag met de kinderen. “We halen een fiets uit elkaar en laten de kinderen deze weer opbouwen. Ook laten we ze de fiets pimpen met tape en stickers.”

Hij is al drie jaar gestopt met zijn fietsenwinkel Busker Fietsen in Bergen, maar het bloed kruipt toch waar het niet gaan kan. Daarom helpt Jaap van den Kommer bij een gezamenlijk project van de gemeenten Bergen, Egmond, Uitgeest en Heiloo waarbij basisschoolkinderen enthousiast worden gemaakt voor het werken met je handen.

“Iedereen in de branche is op zoek naar mensen", weet Jaap van den Kommer. "Toen ik zelf nog een fietsenzaak had, kwam ik ook altijd handjes tekort. Dus ik draag hier graag mijn steentje aan bij.” De genoemde gemeentes hebben besloten om het circulair maken van weesfietsen (fietsen die achtergelaten zijn op het station) en het leren van handarbeid aan kinderen op basisscholen te promoten. Het project ‘Fietsen maken' is ontwikkeld voor basisscholen die mee willen doen om te laten zien dat het leuk is om met je handen te werken.

Fietsen demonteren en weer opbouwen

De opgeknapte fietsen gaan naar kinderen die er zelf geen kunnen betalen”

Jaap van den Kommer doet de begeleiding in de klas: “We halen een fiets uit elkaar en laten de kinderen deze weer opbouwen. Ook laten we ze de fiets pimpen met tape en stickers.” De opgeknapte fietsen gaan naar kinderen die er zelf geen kunnen betalen. “Bij het project is ook een onderwijsdeskundige betrokken die met mij meeloopt. Het project wordt geëvalueerd en als het lukt gaat hij er een landelijk project van te maken zodat kinderen in het hele land enthousiast gemaakt kunnen worden voor ons mooie vak.” 

Vroeg beginnen bij kinderen

Volgens Jaap wordt er op LinkedIn heel enthousiast gereageerd op het bericht van een ambtenaar over het project: “Ik kreeg ook leuke reacties vanuit de BOVAG en andere partijen in de branche. Ik hoop dat dit project anderen inspireert en laat zien dat er kansen zijn in de branche om mensen te werven. Het is misschien een project waar de fietsenbranche in de toekomst wat aan zou kunnen hebben. Iedereen heeft mensen nodig, maar waar ga je ze vandaag halen? Het is belangrijk dat je daar bij kinderen vroeg mee begint.”

Hedwig Berendsen

Hedwig Berendsen

Senior redacteur Tweewieler