Trainingen in trek - aanmelden kan nu via Shimano T.E.C.

Trainingen in trek - aanmelden kan nu via Shimano T.E.C.
Nog zeker tot en met maart kunnen tweewielerspecialisten hun kennis over de jongste fietstechnologieën vergroten.

Het Shimano Benelux Training Center draait op volle toeren. Nog zeker tot en met maart kunnen tweewielerspecialisten in de vestigingen in Nunspeet en Mechelen (België) hun kennis over de jongste fietstechnologieën vergroten. De aanmelding voor het tweede deel van het trainingsseizoen is nu open en verloopt op een nieuwe manier: via de portal van Shimano T.E.C.

In oktober opende het Shimano Benelux Training Center haar deuren voor het vijfde trainingsseizoen. Van meet af aan was de animo groot. Tot de recente jaarwisseling kwamen maar liefst zeshonderd mensen langs voor trainingen over techniek, werkplaatsrendement en -management of bikefitting. Voor de tweede helft van het trainingsseizoen is er nog enige ruimte.

Nieuw is dat de inschrijving voortaan via Shimano T.E.C. verloopt. “Dit was eerst de plek waar je enkel online cursussen kon volgen om de kennis over producten en technieken te vergroten. We hebben Shimano T.E.C. nu uitgebreid, waardoor dit hét complete kennisplatform is geworden”, zegt Maikel Bos, Retail Marketing Officer bij Shimano en verantwoordelijk voor het Shimano Benelux Training Center.

Als tweewielerspecialist wil je natuurlijk bij blijven en bekend zijn met elk detail”

Voor inschrijving is het van belang dat deelnemers een persoonlijk account aanmaken via shimano-tec.com. Deelnemers melden zich individueel voor trainingen aan met behulp van het persoonlijke Shimano T.E.C.-account, groepsaanmelding is dus niet meer mogelijk. Bos: “Na een training krijg je een bewijs dat je hebt deelgenomen, ook heb je op de cursuspagina toegang tot de hand-outs. Persoonlijke registratie is belangrijk, omdat zo overzichtelijk wordt welke trainingen je hebt afgerond.”

Dat de animo voor de sessies in het Shimano Benelux Training Center groot is, snapt Bos wel. “Een fiets heeft steeds meer geavanceerde onderdelen en de technologische vooruitgang zit in een hoge versnelling. Ook bij ons zijn er veel ontwikkelingen, kijk alleen al naar de nieuwe Shimano 105 Di2-groepset en de komst van EP6 & EP8. Als tweewielerspecialist wil je natuurlijk bijblijven en bekend zijn met elk detail, zodat je consumenten vakkundig en professioneel te woord kunt staan en verder kunt helpen.”

De aanmelding voor het tweede deel van het trainingsseizoen is nu open.
De aanmelding voor het tweede deel van het trainingsseizoen is nu open.

Technische trainingen

Shimano biedt in de eerste plaats een vijftal technische trainingen. Vergeleken met voorgaande trainingsseizoenen is de inhoud compleet ververst, ze gaan in op de nieuwste technologieën en producten. Ook heeft het Shimano Benelux Training Center haar oor te luister gelegd bij de afdeling customer service. Onderwerpen waarover regelmatig vragen binnenkomen, zijn geïntegreerd. “We weten waarover gemiddeld veel vragen bestaan en houden daar rekening mee bij de samenstelling van de trainingsprogramma’s.”

De technische e-biketrainingen zijn opgeknipt in twee varianten: er is een basistraining met aandacht voor de E5000 en E6100, de middenmotoren die op fietsen voor dagelijks gebruik zitten. In de training voor gevorderden draait het juist om de Shimano e-bikesystemen die zijn bedoeld voor extreme omstandigheden: de E7000, EP6 en EP8, specifiek voor elektrische mountainbikes, en de EP8 Cargo, gericht op elektrische bak- en bezorgfietsen. Het E-Tube Project zit in beide verweven.

Training voor mountainbikes

Er is één training die specifiek ingaat op mountainbikes. Hierin komen technologieën en producten als de Micro Spline-naven en Deore-groep (11 en 12 speed) aan bod. De vierde training zoomt in op road bikes, met aandacht voor de vernieuwde elektronische groepen, waaronder Shimano 105 Di2. Tot slot is er de training over conventionele city- en trekkingfietsen. “Uit ervaring weten we dat tweewielerspecialisten al veel kennis hebben over de onderdelen voor city en trekking. Met wat simpele tips en trucs wordt het nog eenvoudiger en efficiënter om aan deze fietsen en met deze onderdelen te werken”, zegt Bos.

Praktijkervaring

Arnoud Ouendag en Berteld Dekker leiden de technische trainingen. Zij zijn in de loop der jaren uitgegroeid tot bekende gezichten in de tweewielerbranche en beschikken over een karrevracht praktijkervaring. Beide trainers illustreren hun technische uitleg met voorbeelden die deelnemers vrijwel dagelijks in de praktijk tegenkomen. Waar nodig krijgen Dekker en Ouendag tijdens de training ondersteuning van Technical Representatives. Ook zij brengen veel praktijkervaring in, aangezien ze veelvuldig bij dealers over de vloer komen en technische ondersteuning verlenen bij evenementen als de Amstel Gold Race en Ronde van Vlaanderen.

Tot de recente jaarwisseling kwamen maar liefst zeshonderd mensen langs voor trainingen over techniek, werkplaatsrendement en -management of bikefitting.
Tot de recente jaarwisseling kwamen maar liefst zeshonderd mensen langs voor trainingen over techniek, werkplaatsrendement en -management of bikefitting.

“De technische trainingen zijn allesbehalve een ‘droge’ opsomming van technische feitjes, de deelnemers krijgen veel gelegenheid om zelf te sleutelen. Daar waar nodig is er hulp. De trainingen zijn laagdrempelig en vinden plaats in kleine groepen van hooguit twaalf personen. Retailers stellen die praktijkgerichte insteek op prijs. Niet voor niets waarderen zij onze trainingen met een 8,5 gemiddeld.”

Rendementstrainingen

Naast technische trainingen biedt Shimano een tweetal rendementstrainingen, in samenwerking met Tweewieler Academy. “Beide zijn bedoeld om van de werkplaats een steeds grotere inkomstenbron te maken. Bij de training werkplaatsrendement geven we personeel in de werkplaats praktische handvatten, zodat ze met meer structuur en efficiëntie werken. Je leert onder andere beter te communiceren en vragen te stellen. Zo voldoet de dienstverlening beter aan de klantbehoeften en wordt die als klantvriendelijker beschouwd. Je leert ook slim aan upselling te doen en we laten zien hoe je de werkplaats vrij simpel een mooiere uitstraling kunt geven”, zegt Bos.

Rendementstraining werkplaatsmanagement voor ondernemers en leidinggevenden”

De tweede rendementstraining gaat over werkplaatsmanagement en is specifiek voor ondernemers en leidinggevenden in de werkplaats. “Hierin komen allerlei managementvraagstukken aan bod. Hoe stel je doelen voor je werkplaats, bouw je het uurtarief op en hoe coach je medewerkers? We delen cijfers, zodat je een idee krijgt hoe andere fietsenzaken het doen. Vaak liggen er heel mooie kansen en mogelijkheden om de winst uit de werkplaats te vergroten, zonder dat je er al te veel moeite voor moet doen”, zegt Bos. “Voor ondernemers is deze sessie interessant, aangezien service en ouderhoud steeds voornamere elementen zijn bij de geavanceerde fietsen die er vandaag de dag rondrijden.”

Twee trainingen Bikefitting

Het Shimano Benelux Training Center biedt twee bikefittingtrainingen aan: de ene heeft betrekking op het statische meetsysteem van bikefitting.com, de andere op het dynamische meetsysteem. Bos: “Dat zijn enorm belangrijke trainingen. Want wie op een verkeerd afgestelde fiets rijdt, werkt fysieke klachten in de hand. De meetsystemen van bikefitting.com zorgen ervoor dat consumenten met de juiste framemaat en juist afgestelde componenten naar huis gaan. Positief effect is dat je met de professionele tools van bikefitting.com uitstekende service verleent en klanten zo voor langere tijd aan de zaak bindt.”

Twee locaties: Nunspeet en Mechelen

De trainingen worden gehouden op twee plaatsen: de Shimano Benelux Training Centers in Nunspeet en in Mechelen (België). De trainingen op beide locaties zijn inhoudelijk gelijk en ook zijn op beide plaatsen dezelfde faciliteiten en mogelijkheden aanwezig. “Voorheen moesten Belgische dealers naar Nederland reizen. Nadat we eerst een tijdje op de T2-campus in Genk hebben gezeten, hebben we nu ruim een jaar het Belgische trainingscentrum in gebruik. Voor de Waalse retailers zijn hier ook Franse trainingen mogelijk.”