Hulpverleners Oekraïne op pad op fietsen uit Amsterdam

Hulpverleners Oekraïne op pad op fietsen uit Amsterdam

Vanuit het Amsterdamse fietsdepot worden er tweewielers beschikbaar gesteld voor medisch personeel en vrijwilligers in Oekraïne. De gemeente Amsterdam doneert maximaal 2.000 fietsen na een verzoek van stichting Zeilen van Vrijheid.

Volgens het bericht van de NOS stuurt Amsterdam vaker fietsen vanuit het fietsdepot naar het goede doel, zoals bijvoorbeeld naar opvanglocaties voor vluchtelingen. Het gaat hier dan vaak om ‘weesfietsen’; fietsen die in beslag zijn genomen door gemeentemedewerkers en die vervolgens niet binnen drie maanden door hun eigenaar zijn opgehaald.

Zeilen voor Vrijheid

De in Kiev geboren Amsterdammer Veronika Mutsei is de oprichtster van Zeilen van Vrijheid, de stichting die het initiatief voor de fietsendonatie heeft genomen. Tijdens haar ritten naar Oekraïne werd haar vaak om fietsen gevraagd. "Die zijn er in bepaalde gebieden helemaal niet. Ze zijn gestolen of vernietigd door bommen", zegt Mutsei. Door brandstoftekorten kunnen deze fietsen voor hulpverleners vaak juist de uitkomst zijn om nog hun werk uit te kunnen voeren.

Meest behoefte aan stevige fietsen

De Amsterdamse wethouder Melanie van der Horst benadrukt dat het belangrijk is om als fietsstad een kleine bijdrage te kunnen leveren: “Door niet opgehaalde fietsen van het fietsdepot te doneren, worden Oekraïners beter in staat gesteld om hulp te bieden."

Mutsei benoemt dat ze het meeste hebben aan stevige fietsen: "We hebben geen dure of elektrische fietsen nodig, maar degelijke fietsen die tegen een stootje kunnen." Ook is het erg belangrijk om kinderfietsen mee te nemen. "De kinderen krijgen hiermee langzaam hun leven terug, ondanks dat de oorlog nog niet voorbij is", aldus Mutsei.