Nieuwe fabriek voor mtrl in Nijkerk

Nieuwe fabriek voor mtrl in Nijkerk

Fietsfabrikant mtrl, voorheen DutchFiets, heeft een nieuwe productiefaciliteit in Nijkerk in gebruik genomen. Naast dat de fiets al werd gemaakt van gerecycled en recyclebaar kunststof, gaat de minimale CO2-uitstoot door de nieuwe fabriek nog verder omlaag.

Oprichter Johannes Alderse Baas begon in 2016 met zijn concept: “We wilden niet alleen het wiel opnieuw uitvinden, maar letterlijk elk onderdeel van de fiets én het doel van een fiets. We zetten alles op innovatie en duurzaamheid. Een fiets die niet roest, die geen smeerolie nodig heeft door de motion plastics en waarop je niet maanden hoeft te wachten, omdat alle onderdelen lokaal gemaakt worden. Die fiets komt er nu.”

Niemand benadelen

mtrl bevindt zich in een ideaal klimaat, want zowel de duurzaamheids- als de fietsbranche gaan hard op het moment. Maar waar populaire fietsfabrikanten sinds de coronacrisis kampen met leveringsproblemen, zoekt mtrl het dichter bij huis. Het merk werkt voor verschillende onderdelen samen met igus, leverancier van producten voor high-performance motion plastics. 

Johannes Alderse Baas: “Met de nieuwe productiefaciliteit in Nijkerk produceren we lokaal en met hernieuwbare energie een circulair product dat oneindig hergebruikt kan worden. We heffen zelfs statiegeld op onze fietsen. Daarmee willen we zeker weten dat we niemand in de keten benadelen, dat we geen onnodig overzees transport inzetten en dat we geen winst maken over de rug van het milieu.”