Ook BOVAG pleit voor heropening winkels

Ook BOVAG pleit voor heropening winkels

VNO-NCW, MKB-Nederland en andere retailorganisaties roepen het kabinet met klem op om winkels en showrooms weer te openen. BOVAG sluit zich bij deze oproep aan.

Openen kan - zo bepleitte voorzitter Han ten Broeke vanmorgen in het programma Goedemorgen Nederland - veilig en is noodzakelijk om de handrem van het dagelijks leven en van de economie te halen. Het contrast met buurlanden is momenteel schrijnend. Voor burgers en zeker voor ondernemers. Denk aan de beelden in steden als Antwerpen. BOVAG-voorzitter Han ten Broeke: "Mensen willen op een veilige manier de handrem eraf en weer terug naar hun normale leven. Het massale bezoek aan de winkels en horeca in onze buurlanden maakt dat duidelijk. Dat kan veilig. Via het maximeren van het aantal klanten in onze showrooms en winkels, afstand bewaren, het mondkapje en de gebruikelijke hygiënemaatregelen. Laten we ons aansluiten bij de maatregelen in de ons omringende landen."

Navraag bij leden: open de winkel!

BOVAG vroeg zijn leden afgelopen week in een speciale Ondernemersmonitor welke versoepelingsmaatregelen het meest gewenst zijn. Het openen van winkelen en showroom stond bij de BOVAG-ondernemers met stip op één. Gevolgd door verkoop in de showroom en de winkel met een beperkt aantal mensen per vierkante meter.

Hoofd bieden aan omzetverliezen

BOVAG stelt dat het openen van winkel en showroom ook een oplossing is voor de omzetverliezen die ondernemers momenteel lijden Han ten Broeke: "Die zijn aanzienlijk, maar worden niet gecompenseerd door de steunmaatregelen, omdat de overheid een te hoge grens (30% omzetverlies) hanteert. Slechts 15% van de ondernemers kan daar aanspraak op maken, terwijl de nood hoog is."

Quarantaine aanpassen

BOVAG wil daarnaast aanpassing van de quarantaineregels. Han ten Broeke: "Veel mensen zitten onnodig thuis. Onze bedrijven komen daardoor in de problemen, dreigen klanten niet tijdig te kunnen helpen met essentiële reparaties en onderhoud. Samen met VNO-NCW en MKB-NL zeggen wij: een werknemer zonder klachten, met een boosterprik en met een negatieve test, hoeft niet langer in quarantaine als die contact heeft gehad met een besmet persoon.”

BOVAG benadrukt dat ze niet oproept tot ongehoorzaamheid of overtreden van de coronaregels door ondernemers. De brancheorganisatie voor de mobiliteit roept het kabinet op om de regels zo snel mogelijk aan te passen.

Harrie Hoitink

Harrie Hoitink

Hoofdredacteur Tweewieler