Fietsvakantie in Vietnam: wat moet je weten?

Fietsvakantie in Vietnam: wat moet je weten?
Fietsvakantie in Vietnam

Duik in het verleden van Vietnam tijdens een fietsavontuur over de Ho Chi Minh Trail. Volg de historische wegen die van de kustvlaktes naar de weelderige hooglanden slingeren, van levendige steden naar slaperige dorpjes. Hopelijk is het snel weer mogelijk allemaal. Hier alvast mooie tips om samen met fietsgrage klanten over te mijmeren...

Stap van de fiets om de opmerkelijke Phong Nha-grot te zien, ontmoet de inheemse bevolking en geniet van de schoonheid van het Vietnamese platteland. Om veel meer te zien en te ervaren dan een gemiddelde toerist in Vietnam, is het een echte aanrader om op de fiets door het land te reizen. Hier lees je meer over deze bijzondere fietsroute door Vietnam. Misschien nog mooie tips voor jouw klanten ook? Zo hebben Nederlandse fietsers bijvoorbeeld een visum nodig voor Vietnam. Vergeet niet deze op tijd aan te vragen.

Fietsen van Ho Chi Minh stad naar Hanoi

De fietstocht van Ho Chi Minh stad in het zuiden van Vietnam naar Hanoi in het noorden beslaat 787 kilometer en duurt ongeveer 15 dagen. Deze route, beter bekend als Highway 1, leidt je door verschillende regio’s en biedt daarom volop mogelijkheden om nieuwe landschappen, eetgelegenheden en levensstijlen te ontdekken. Door te starten in de hoofdstad, Ho Chi Minh stad, kun je de minder bekende details van de Vietnamoorlog ontdekken. Dwaal rond in het War Remnants Museum en kruip door de Cu Chi tunnels. De tunnels waren van cruciaal belang voor de communicatie tijdens de Vietnamoorlog, maar ook om voedsel in op te slaan en je in te verbergen.

Naast de uitdagende bergbeklimmingen op deze fietsroute, is er ook ruimte voor welverdiende rust”

Naast de uitdagende bergbeklimmingen op deze fietsroute, is er ook ruimte voor welverdiende rust. Waar kun je beter ontspannen dan aan de kust van Nha Trang? Maak een boottochtje naar de ongerepte omringende eilanden waar je kunt snorkelen te midden van kleurrijke vissen en koraal. Na een paar nachten in Nha Trang komt Hanoi geleidelijk dichterbij, met stops in Hoi An en Hue onderweg. Een echt hoogtepunt van Hanoi is de iconische Halong Bay. Schilderachtige kalkstenen rotsen steken uit het kristalheldere water, versierd met weelderige bossen en verborgen grotten. We raden je aan om mee te gaan op een bootcruise of te kajakken.

De route over Highway 1 is een van de populairste fietsroutes van Vietnam.

Ho Chi Minh Trail

De route over Highway 1 is dan wel een van de populairste fietsroutes van Vietnam, de Ho Chi Minh Trail is vele malen rustiger en heeft spectaculairdere uitzichten.
Ho Chi Minh Trail is de naam van het wegenstelsel dat door het Noorden van Vietnam tijdens de Vietnamoorlog werd aangelegd. De functie van de weg is voor Noord-Vietnam om het Nationaal Bevrijdingsfront in Zuid-Vietnam te steunen in de strijd tegen de regering van Zuid-Vietnam. Via dit wegenstelsel werden ten tijde van de oorlog voedsel, benzine, wapens, voertuigen en militaire voorraden vervoerd.
Vandaag de dag is de Ho Chi Minh Trail een snelweg door lieflijke mooie stadjes, eindeloze grote plantages, unieke bergstam dorpen, en majestueuze prachtige landschappen. De fietsroute is gedurende de hele reis erg heuvelachtig, maar het is de moeite meer dan waard.

Vietnamese geschiedenis

Aan de Ho Chi Minh Trail, vlakbij Hue, ligt het nationaal park Phong Nha Ke Bang. In dit park ligt Son Doong, de grootste grot ter wereld en er zijn veel ondergrondse rivieren. Klim naar Paradise Cave of verken de filmlocatie van Kong Skull Island.
De Ho Chi Minh Trail biedt ook de mogelijkheid om de Vietnamese geschiedenis te ontdekken. Bezoek bijvoorbeeld de militaire begraafplaats in Truong Son of de Vinh Moc tunnel, een beroemde schuilplaats voor vele bombardementen tijdens de Vietnamoorlog.

Iets wat je zeker nodig hebt op de fiets maar wat bijna niet te vinden is in Vietnam buiten de grote steden: zonnebrandcrème. Sla in de grote steden ook gelijk wat energierepen en andere snacks in. Fruit en drinken kun je op de fietsroute langs de weg krijgen. Zorg daarnaast ook voor een goed ademend regenjasje, aangezien het er heet maar ook vochtig kan zijn.

Online visum Vietnam aanvragen

Sinds 2018 kun je het visum Vietnam online aanvragen. Door het online aanvragen van het e-visum Vietnam hoef je bij aankomst op het vliegveld niet aan te sluiten in de wachtrij en bespaar je je ook de stamping fee. De geldigheidsduur van het e-visum Vietnam bedraagt 30 dagen vanaf de aankomstdatum die in het aanvraagformulier wordt ingevuld. Als je plannen veranderen en je komt later dan verwacht aan op Vietnamese bodem, dan heb je dus minder dan 30 dagen de tijd voor je fietstocht door Vietnam.

Dit artikel is gesponsord door VisumBuitenland.nl.