Toeristische fietspaden in Nederland minder grijs

Toeristische fietspaden in Nederland minder grijs

In 2020 bestond nog 42 procent van alle vakantiefietsers die in eigen land vanuit een standplaats een fietstocht onderneemt uit 60-plussers. In 2021 daalde dit percentage naar 33 procent. De jongeren rukken duidelijk op.

Er is een duidelijke toename van jongere fietsers op de toeristische fietspaden in Nederland. Dit blijkt uit de Kerncijfers 2020 -2021 van het Landelijk Fietsplatform. Bij de meerdaagse trektochten door ons land daalde het aantal 60-plussers van 27 naar 18 procent. Opmerkelijk is de toename van het aantal gezinnen met kinderen op de fiets. Onder de fietsvakantiegangers vanuit een standplaats nam dit toe van 20 naar 26 procent.

Veel meer fietsers op de fietspaden

“Dit betekent niet dat het aantal oudere fietsers in absolute zin in gedaald", vertelt Monica Wagenaar, onderzoeker van het Landelijk Fietsplatform. "Er zijn gewoon veel jongere fietsers bijgekomen. Dit blijkt uit het onderzoek het Continu Vakantie Onderzoek.” Wagenaar vindt het nog te vroeg om te spreken over een trend.

Hoog rapportcijfer voor fietsvakantie

In 2020 zijn veel mensen door corona in eigen land gebleven. Daarnaast was het vorig jaar zomer vaak geweldig fietsweer. Van de fietsers op trektocht in 2020 in ons land was dit voor 32 procent de eerste trektocht die zij op ooit op de fiets maakten. Of zij dit blijven doen is natuurlijk de vraag. Wel gaven alle mensen die in 2020 een fietsvakantie in Nederland maakten het hoge rapportcijfer van 8,2 voor hun vakantie. Van alle fietsvakantiegangers gaf 60 procent aan zeker ook deze zomer weer een fietsvakantie te gaan ondernemen, 34 procent is dit misschien van plan.

Fietsers besteedden 413 miljoen euro

In totaal maakten 2,5 miljoen Nederlanders in 2020 een fietsvakantie. In totaal besteedden zij onderweg 413 miljoen euro. Toeristische fietsers staan bekend als de grootste consumenten van koffie met appeltaart.

Bron: Verkeersbureau.info