artikel

Schroevendraaiers volgens de Japanse standaard

Werkplaats 1860

Elke fietsenmaker heeft vast weleens een stelschroefje van een derailleur of rem stuk gedraaid. Veel kans dat dit is gebeurd met een PH kruiskop schroevendraaier en een onderdeel van Japanse makelij. De oplossing zijn schroevendraaiers die voldoen aan de Japanse industriële standaard.

Schroevendraaiers volgens de Japanse standaard
JIS schroevendraaiers van Vessel. Foto David Thörig

Wanneer je dan begint te twijfelen aan de conditie van je schroevendraaiers, of de fabrikant van het zojuist beschadigde stelschroefje beticht van een beroerde kwaliteit, dan zou de oorzaak zomaar ergens anders kunnen liggen. Het is daarom goed om te weten dat er verschillende pasvormen voor schroeven worden gehanteerd. In Europa is de PH pasvorm voor kruiskoppen de norm, en die is anders als die van de kruiskoppen die volgens de JIS zijn gefabriceerd. JIS staat voor Japanese Industrial Standard, en laat nu net het grootste deel van de derailleurs en remmen uit Japan komen, of zijn origine vinden in dit land.

Verschil moeilijk te zien

Op het blote oog is het verschil tussen beide pasvormen moeilijk te zien, maar een PH schroevendraaier heeft iets dikkere flanken met afgeronde hoeken, en een andere contacthoek. Dit verschil zorgt er wel voor dat het contactoppervlak bij de verkeerde combinatie gemiddeld zo’n 15% minder is. De gevolgen zijn bij de ervaren monteurs inmiddels bekend. Net op het moment dat je wat kracht wil zetten, verlies je de grip en raakt het stelschroefje beschadigt.

Dankzij de Vessel schroevendraaiers hoef je niet meer na te denken over de verschillende kruiskoppen die je op fietsen tegenkomt

Vessel met perfecte pasvorm voor Japanse standaard

In Japan worden uiteraard wel schroevendraaiers gemaakt die perfect passen op de JIS pasvorm. Vessel is een gereedschap specialist met een historie van meer dan 90 jaar, en de voor JIS geschikte Vessel schroevendraaiers zijn nu gelukkig ook in Nederland verkrijgbaar. Vessel ging nog iets verder bij het optimaliseren van de pasvorm, en bedacht het JawsFit systeem. Door een unieke vorm met een rij tandjes op de flanken passen de Vessel schroevendraaiers zowel op JIS en PH!

Echt grip op de kruiskop

Dat is nog eens een uitkomst, en zo hoef je niet meer na te denken over de verschillende kruiskoppen die je op fietsen tegenkomt. Het JawsFit systeem laat zich direct voelen. In vergelijking met een normale PH schroevendraaier heb je echt grip op een kruiskop. Net als bij de PH pasvorm moet je voor JIS ook de juiste maat schroevendraaier kiezen. Vessel levert de voor JIS geschikte kruiskop schroevendraaiers in diverse maten.

Foto's

Reageer op dit artikel