nieuws

Camiel Eurlings als jongste minister naar Verkeer en Waterstaat

Retailing

Camiel Eurlings als jongste minister naar Verkeer en Waterstaat

DEN HAAG – Camiel Eurlings (33) wordt in het kabinet Balkenende 4 de nieuwe minister van Verkeer en Waterstaat. Hij is de jongste minister van het kabinet. Op de valreep is Tineke Huizinga van de Christenunie benoemd tot staatssecretaris van dit ministerie.

DEN HAAG – Camiel Eurlings (33) wordt in het kabinet Balkenende 4 de nieuwe minister van Verkeer en Waterstaat. Hij is de jongste minister van het kabinet. Op de valreep is Tineke Huizinga van de Christenunie benoemd tot staatssecretaris van dit ministerie.

Hij is de enige staatssecretaris van de ChristenUnie. Eurlings groeide op in het Limburgse Valkenburg aan de Geul. Na zijn middelbare schooltijd in Maastricht ging hij technische bedrijfskunde studeren in Eindhoven. Tijdens zijn studietijd stonden de politieke activiteiten van Eurlings niet stil. In 1994 werd hij gekozen in de Valkenburgse gemeenteraad. Op dat moment was hij het jongste gemeenteraadslid ooit. In 1998 stond de CDA-er op een onverkiesbare plaats voor de Tweede Kamerverkiezingen.

Na een intensieve campagne werd hij met voorkeurstemmen in de Tweede Kamer gekozen. Momenteel maakt Eurlings deel uit van het fractiebestuur. Hij is woordvoerder Europese Zaken, Buitenlandse Zaken en Verkeer & Waterstaat. Voor de ministerspost ruilt Eurlings zijn plaats in het Europese Parlement in.

Over de staatssecretaris voor Verkeer en Waterstaat bestond onduidelijkheid. Aanvankelijk werd Benne van Popta van de ChristenUnie voor deze functie genoemd, maar de directeur Internationale Zaken van MKB Nederland blijkt niet beschikbaar te zijn. Tweede Kamerlid Tineke Huizinga-Heringa van de Christenunie wordt staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat.

Met de komst van Eurlings is de ministerpost bij Verkeer en Waterstaat sinds lange tijd weer bemand door mannen. Met uitzondering van LPF-minister Roelf De Boer (juli 2002 – mei 2003), werd dit ministerie lang geleid door vrouwelijke bewindslieden (o.a. Nelie Smit-Kroes, Hanja Maij-Weggen, Annemarie Jorritsma, Karla Peijs).

Op de website van de Bovagkrant laat BOVAG-directeur Koos Burgman zich positief uit over de komst van Eurlings. "‘We kennen hem nog als woordvoerder V&W in de CDA-fractie en we hebben goede herinneringen aan de prettige contacten uit die tijd. Hij is jong en dynamisch. En inmiddels kun je hem toch al als een stevig politicus beschouwen, een minister om politiek rekening mee te houden. Meer ruimte voor de fiets en de gemotoriseerde tweewieler is voor Eurlings ook een kans om de mobiliteit op gang te houden."

Reageer op dit artikel