nieuws

Internethandelaar Zandberg past site aan na rechtzaak

Retailing

Internethandelaar Zandberg past site aan na rechtzaak

LEEUWARDEN – De fietsenhandel die Tjeerd Zandberg uit Franeker vanuit zijn woning bestiert, is in strijd met het bestemmingsplan. De gemeente Franekeradeel moet een eind maken aan deze illegale activiteit, zo oordeelt de voorzieningenrechter.

LEEUWARDEN – De fietsenhandel die Tjeerd Zandberg uit Franeker vanuit zijn woning bestiert, is in strijd met het bestemmingsplan. De gemeente Franekeradeel moet een eind maken aan deze illegale activiteit, zo oordeelt de voorzieningenrechter. Dat meldt de Leeuwarder Courant

Profile-ondernemer Marcus van der Woude uit Franeker had de gemeente gevraagd iets te doen aan de in zijn ogen oneerlijke concurrentie, maar die weigerde tot nu toe. Van der Woude stapte daarop naar de rechter, en die geeft hem nu gelijk.

Zandberg verhuurt fietsen aan huis en verkoopt fietsen via zijn website Zandbergfietsen.nl . Volgens Franekeradeel is er geen sprake van detailhandel, omdat hij geen etalage of showroom heeft. Maar, aldus de rechter, mensen kunnen volgens de website wel op afspraak langs komen voor een aankoop. Verder hanteert Zandberg bezorgkosten van € 27,50, wat impliceert dat mensen uit de buurt de fiets gewoon ter plaatse komen afhalen. En daarmee, aldus de bestuursrechter, is er sprake van detailhandel.

Veel gemeenten worstelen met de kwestie, omdat steeds meer mensen vanuit het woning een internetdetailhandel runnen. Ze kunnen hun waren vaak goedkoper aanbieden dan ‘reguliere’ winkels omdat ze geen kosten hebben voor pand, personeel en voorraad.

Burgemeester en wethouders gaan opnieuw bekijken of ze gaan optreden, aldus Marianne Zwart van Franekerdeel. “Het hangt ook van meneer Zandberg af. Er zijn drie mogelijkheden. Of hij stopt, of hij gaat door en dan moeten we handhavend optreden, of hij haalt de bezorgkosten en de afspraakmogelijkheid van de website waardoor hij wel aan de regels voldoet.”

In een reactie zegt Zandberg dat hij waarschijnlijk de website gaat aanpassen. In hoger beroep gaan tegen de uitspraak was natuurlijk ook een optie, maar daarvoor zal Zandberg niet kiezen. “Wij zijn natuurlijk een klein bedrijf. In principe een verhuurbedrijf, maar de verhuur gaat de laatste jaren steeds minder. Daarom zijn wij enkele jaren geleden begonnen om overjarige verhuurfietsen op de website te koop aan te bieden. Daar was vraag naar en zo is dat verder gegroeid,” aldus Zandberg. “Ik denk dat we de site gaan aanpassen, zoals de rechter heeft voorgesteld en dan kijken we wel wat er gebeurt.”

Overigens krijgt Zandberg zijn fietsen niet rechtstreeks van fabrikanten geleverd, maar van tweewielerondernemers die aan hem doorleveren.

Reageer op dit artikel