Alles over Stibat

55.000 kg meer fietsaccu's ingezameld, 1.808 winkels met inzamelton

55.000 kg meer fietsaccu's ingezameld, 1.808 winkels met inzamelton

Stibat zamelde in 2022 4,4 miljoen kg aan batterijen en accu's in bij ruim 27.000 inzamelpunten. Hiervan had 305.000 kg het label fietsaccu, 55.000 kg meer dan in 2021. Het aantal inzamelende fietsenwinkels steeg van 1.698 in 2021 naar 1.808 in 2022.

In 2021 zes procent meer fietsaccu's ingezameld

In 2021 zes procent meer fietsaccu's ingezameld

In Nederland werd in 2021 4,8 miljoen kilo aan batterijen en fietsaccu's ingezameld, ongeveer 2,5 procent minder dan in 2020. De inname van draagbatterijen daalde met drie procent. De inzameling van fietsaccu's steeg daarentegen met ruim zes procent. Zo blijkt uit het jaarverslag van Stichting Stibat Services.

'Er heerst veel onwetendheid over fietsaccu-inzameling'

'Er heerst veel onwetendheid over fietsaccu-inzameling'

Tweewielerwinkels hebben volgens de Nederlandse wet de verplichting om oude, afgedankte accu's in te zamelen en deze op verantwoorde wijze af te voeren voor recycling. Op veel plaatsen gebeurt dat nog niet op de juiste manier, zo heeft Stibat vastgesteld. Stibat biedt tweewielerwinkels een complete inzameloplossing waarvan zij gratis gebruik mogen maken.

Stibat ontzorgt fietsenzaken met gratis accu-inzameling

Stibat ontzorgt fietsenzaken met gratis accu-inzameling

De toegenomen populariteit van de e-bike resulteert in een behoorlijke afvalstroom van accu's. Non-profitorganisatie Stibat zorgt ervoor dat tweewielerzaken deze afgedankte onderdelen gemakkelijk en veilig kunnen inzamelen, en dat ze vervolgens kosteloos worden afgevoerd. Tweewielerzaken kunnen zich aanmelden bij Stibat voor de kant-en-klare totaaloplossing.

E-bike recycling komt niet op gang

E-bike recycling komt niet op gang

Nu de e-bike aan een enorme opmars bezig is, zou ook de inzameling van de eerste oude exemplaren die aan het eind van hun Latijn zijn, vorm moeten krijgen. Maar inzamelaars Weee en Wecycle krijgen mondjesmaat e-bikes aangeboden. Wat is er aan de hand?

In Nederland is in 2015 zo’n 105.000 kilogram aan fietsaccu’s ingezameld via Stibat, 18.000 méér dan het jaar ervoor. Foto Stibat

Inzameling accu's bij ruim 2.000 fietsdealers

In Nederland is in 2015 zo'n 105.000 kilogram aan fietsaccu's ingezameld. Dat is 18.000 méér dan het jaar ervoor. Consumenten weten de inleverpunten van Stibat voor fietsaccu's dan ook goed te vinden. De inzameltonnen voor fietsaccu's staan inmiddels bij ruim tweeduizend fietsdealers door heel Nederland.

Frank Verschuren, eigenaar van de Tweewieler in Vught en Udenhout: “Een consument komt automatisch naar de fietswinkel als er problemen met de accu zijn, zodat wij een eventuele afgedankte accu veilig kunnen inzamelen.

Verantwoorde inzameling fietsaccu's met Stibat

De opkomst van de e-bikes is niet te stoppen. Daarmee groeit ook de behoefte aan een goede oplossing voor de afgedankte fietsaccu's. Samen met de fietsbranche zette Stibat (Stichting Batterijen) een inzamelnetwerk op bij dealers.

In totaal is in Nederland in 2014 meer dan 3 miljoen kilogram batterijen ingezameld via de 24.000 inleverpunten van Stibat.

Nieuw inzamelnetwerk levert 87.000 kg fietsaccu's op

In 2014 zamelde Nederland maar liefst 87 ton kilogram fietsaccu's in. Dat blijkt uit het jaarverslag 2014 van Stibat (Stichting Batterijen). Consumenten konden hun afgedankte fietsaccu's inleveren bij de fietsdealers, een inzamelnetwerk dat met ondersteuning van Stibat dat jaar werd opgezet. Daarmee bewees de stichting in korte tijd een effectief inzamelnetwerk op maat te kunnen opbouwen.

Siebe Riedstra, secretaris-generaal Infrastructuur en Milieu, deponeerde maandag 3 maart symbolisch de 1.000ste afgedankte fietsaccu in de daarvoor bestemde ton op het Evenementplein van de FietsVAK.

1.000ste fietsaccu ingezameld tijdens FietsVAK

Siebe Riedstra, secretaris-generaal van het ministerie van IenM, deponeerde maandag 3 maart symbolisch de 1.000ste afgedankte fietsaccu in de daarvoor bestemde ton op het Evenementplein van de FietsVAK. Het ging hier om de 1.000ste accu sinds begin dit jaar de collectieve inzameloplossing voor de fietsbranche is gestart. Deze is ontwikkeld in een samenwerking tussen de fietsindustrie en de Stichting Batterijen (Stibat).

In Nederland is in 2015 zo’n 105.000 kilogram aan fietsaccu’s ingezameld via Stibat, 18.000 méér dan het jaar ervoor. Foto Stibat

Geen recyclingbijdrage NiMH-batterijpakket

EBSC bericht in de laatste nieuwsbrief dat voor NiMH-batterijpakketten geen recyclingbijdrage wordt gefactureerd. Per 1 januari 2014 wordt door fabrikanten een bijdrage berekend voor recycling van batterijpakketten door Stibat. Het is echter gebleken dat Stibat aan fabrikanten uitsluitend een bijdrage vraagt voor Li-ion batterijpakketten, en niet voor NiMH batterijpakketten.