nieuws

Miljoenenboete voor ZEG wegens prijsafspraken

Ondernemen 3021

De Zweirad-Einkaufs-Genossenschaft (ZEG) heeft van het Duitse Bundeskartellamt een boete opgelegd gekregen van 13,4 miljoen euro. ZEG krijgt de boete voor het maken van verboden prijsafspraken met 47 van bij haar aangesloten retailers.

Miljoenenboete voor ZEG wegens prijsafspraken

De zaak kwam aan het rollen door een klokkenluider. ZEG zou verboden prijsafspraken met retailers hebben gemaakt die teruggaan tot 2007. In 2015 kwam er een eind aan de ‘kartelvorming’ met een inval in het ZEG-hoofdkantoor door de Duitse politie.

Minimumprijzen voor merken van ZEG

Kern van de zaak is dat ZEG zijn retailers opdroeg om voor bepaalde modellen fietsen minimumprijzen te hanteren. Vervolgens werd daar ook pro-actief op gecontroleerd. Retailers die de prijsafspraken schendden, werden daar door het hoofdkantoor op aangesproken.

Hierbij ging het om fietsen van ZEG’s eigen merken (Bulls, Flyer, Hercules, Pegasus, Zemo) en speciale modellen van andere merken die door bij de fabrikant aangesloten retailers werden verkocht.

Hogere prijzen voor de consument

Deze prijsafspraken zijn verboden; ze werken concurrentieverstorend, beperken de handelingsvrijheid van de retailers en leiden tot hogere prijzen voor consumenten volgens de Duitse kartelwaakhond.

De boete had overigens hoger kunnen uitvallen. Het Bundeskartellamt heeft er in zijn oordeel rekening mee gehouden dat ZEG medewerking heeft verleend aan het onderzoek. Uiteindelijk is er geschikt op een bedrag van 13,4 miljoen euro.

De 47 betrokken retailers gaan vrijuit. Ze speelden volgens de autoriteiten een secundaire rol in de kwestie.

Reageer op dit artikel