nieuws

Oudste medewerker Henk Kluver op 96-jarige leeftijd met pensioen

Ondernemen 1180

Oudste medewerker Henk Kluver op 96-jarige leeftijd met pensioen
Meneer Kluver en Ronald Ruesink (commercieel directeur Van Raam) tijdens de afscheidsreceptie. Foto Van Raam/Inge Hummelink

De oudste medewerker van Nederland, Henk Kluver, is na 81 jaar werken officieel met pensioen. Het werkzame leven van Henk Kluver begon op 14-jarige leeftijd bij fietsfabriek Locomotief in Amsterdam. In 1946 ging hij naar Van Raam. Omdat hij goed kon tekenen, werd hij aan het werk gezet als biezer. Een biezer brengt met de hand verf-lijntjes op het frame aan, ter verfraaiing van het fietsframe.

Vrijdag 18 mei 2018 was de afscheidsreceptie van Henk Kluver, die vanaf 1946 werkzaam was bij Van Raam in Varsseveld. De collega’s bedankten ‘meneer Kluver’ voor de vele jaren die hij bij Van Raam heeft gewerkt.

Van Locomotief naar Van Raam

Toen Henk Kluver in 1936 op 14-jarige leeftijd aan het werk ging, moest hij 48 uur per week werken, verdeeld over 6 dagen met 3 vakantiedagen per jaar voor 2 gulden (91 eurocent) per week. Na de oorlog begon hij in 1946 bij Van Raam in Amsterdam. Van € 14,75 per week bij Locomotief kon hij € 24,96 bij Van Raam verdienen. Bij Van Raam werden fietsframes voor derden gemaakt. Na twee jaar werd Kluver bedrijfsleider.

Van Amsterdam naar de Achterhoek

Omdat veel klanten van Van Raam in het Ruhrgebied zaten en er in de Achterhoek veel metaalverwerkende bedrijven zaten, verhuisde het bedrijf later naar Aalten. Op 50-jarige leeftijd verliet Kluver zijn geliefde geboortestad Amsterdam voor het rustige Aalten in de Achterhoek.

De eerste driewielfiets

Rond 1980 ging het niet heel goed met Van Raam. Door het aanbod van goedkope fietsen uit Taiwan was het moeilijk om het hoofd boven water te houden. Van Raam ging in 1983 failliet en de curator verkocht geheel Van Raam, inclusief Henk Kluver, aan de (schoon)vader van de huidige eigenaren van Van Raam: Piet Boezel. De beginjaren waren moeilijk maar toen een bekende van Piet Boezel een hersenbloeding kreeg en vroeg of ze bij Van Raam een driewieler voor hem konden maken, werd hierdoor de basis voor het huidige succes van Van Raam gelegd. Kluver ontwierp een driewieler en een nieuwe markt en toekomst voor Van Raam was ontstaan. Inmiddels is van Raam wereldmarktleider in aangepaste fietsen. Momenteel wordt er een nieuwe, grotere fabriek gebouwd en werken er zo’n 130 mensen.

Meneer Kluver en zijn eigen parkeerplaats

Henk bleef tot aan zijn laatste werkjaren biezen. Dit naast veel andere werkzaamheden die hij voor Van Raam verrichte. Voor het personeel van Van Raam was hij een grote inspiratiebron, iemand met veel humor, passie, interesse in anderen en een ijzersterk geheugen. Tot zijn laatste werkdagen bleef hij, als er grote beslissingen genomen moesten worden, altijd even polsen of investeringen wel financieel uit konden en of er wel goed over was nagedacht. Henk Kluver was de enige die bij Van Raam dagelijks een pak aanhad met stropdas (onder zijn stofjas). Verder had hij een eigen vaste parkeerplaats en werd hij door iedereen aangesproken met zijn achternaam. Bij Van Raam wordt altijd gesproken over ‘meneer Kluver’.

Oudste medewerker van Nederland

In 2012 is Henk Kluver officieel uitgeroepen tot de oudste medewerker van Nederland. In dat jaar bestond de Volkswagen Transporter 65 jaar. Volkswagen wilde ter ere daarvan de medewerker die na zijn 65e het langst aan het werk was belonen met de nieuwste Volkswagen Transporter. Deze heeft meneer Kluver, toen 90 jaar oud, gekregen. Met zijn humorvolle opmerking die hij bij de overhandiging maakte haalde hij De Wereld Draait Door en Ik hou van Holland. Hij kreeg een zwarte VW-transport bus. Bij de overhandiging zei hij: “De kleur is ook goed, mijn kist kan zo achterin.”

Op 95-jarige leeftijd met pensioen

Als officieel oudste medewerker kreeg hij veel aandacht van de pers. Hij kwam veel op TV en kranten en tijdschriften als onder andere de Telegraaf, Trouw, De Volkskrant, Het Nederlands dagblad, De Gelderlander, het Financieel Dagblad, de Turbantia, Tweewieler en Fietsmarkt hebben uitvoerig over hem geschreven. Toen hij 70 jaar bij van Raam werkte en 80 jaar werkzaam was heeft hij ook weer veel aandacht gekregen waaronder een vererend getuigschrift en een gouden erepenning van de Nederlandse Maatschappij voor Nijverheid en Handel. Officieel is Henk Kluver op 1 januari 2018 met pensioen gegaan. Op 18 mei 2018 was de afscheidsreceptie en met mooie speeches is er teruggeblikt op de vele jaren dat ‘meneer Kluver’ bij Van Raam heeft gewerkt.

Reageer op dit artikel