nieuws

Abonnementsdienst Swapfiets gaat internationaal

Ondernemen 4205

Abonnementsdienst Swapfiets gaat internationaal
In Nederland is Swapfiets onder andere erg populair bij studenten. Foto Swapfiets

Swapfiets fietsen zijn herkenbaar aan de blauwe voorband. De startup heeft een nauwe samenwerking met Union. Service en reparaties zijn inclusief. In Nederland heeft Swapfietsen al 27.500 klanten en dit aantal groeit snel.

Swapfiets is een abonnementsdienst. Klanten krijgen voor een vast bedrag per maand een degelijke fiets. Swapfiets zorgt ervoor dat de fiets het altijd doet.

Hoe werkt het?

Het concept van Swapfiets is simpel. Voor een vast bedrag per maand krijgen klanten een kwaliteitsfiets met zeven versnellingen, dubbel slot, werkende verlichting en diefstalverzekering. Bij een defect, zoals een lekke band, komt er binnen twaalf uur een fietsenmaker langs aan huis. Deze zal de Swapfiets repareren of ‘swappen’ voor een ander exemplaar. Zo is de klant altijd binnen tien minuten weer onderweg.

Swapfiets groeide 1.600% in 2017

De startup, opgericht door drie studenten van de TU Delft, heeft de nominatie voor ‘Dutch Startup of the Year’ (NIMA) gekregen. Het bedrijf groeide in 2017 met 1.600% en breidde uit naar veertien steden. Investeringsmaatschappij achter Swapfiets is Ponooc, de investeringsmaatschappij van Pon.

Start in België

Leuven is de eerste buitenlandse stad waar het fietsconcept van start gaat. In België zullen Swapfietsen na Leuven, binnenkort ook in Antwerpen, Gent en Luik verkrijgbaar zijn. Mede-oprichter Steven Uitentuis: “In Nederland is Swapfiets onder andere erg populair bij studenten. Leuven is een echte fiets- en studentenstad en leent zich daarom goed voor dit concept.” Dit voorjaar zullen de fietsen ook beschikbaar zijn in andere grote steden in België zoals Antwerpen, Gent en Luik. Tevens gaat het bedrijf zich vestigen in Duitsland onder de naam Swaprad.

1 fiets per klant

Het bedrijf onderscheidt zich van bestaande fietsconcepten omdat de fiets altijd hoort bij één klant. Klanten hebben daarmee dus echt hun eigen fiets. Wanneer het abonnement is opgezegd, wordt de fiets verwijderd uit de stad. Gemeenten hoeven zich daarom geen zorgen te maken over zwerffietsen.

Blauwe voorband

De Swapfiets is te herkennen aan de iconische blauwe voorband. Door de internationale uitbreiding kunnen steeds meer klanten zorgeloos fietsen. Uitentuis: “In elke stad, in elk fietsenrek een blauwe band. Dat is onze ambitie.”

Reageer op dit artikel