nieuws

Vanaf 1 januari 2018 verbod op verkoop vervuilende bromfietsen

Gemotoriseerd 11627

Vanaf 1 januari 2018 verbod op verkoop vervuilende bromfietsen
Vanaf 1 januari 2018 mogen geen bormfietsen en snorfietsen meer worden verkocht die niet aan de nieuwe Euro-4 norm voldoen. Foto M2Trading

Als het aan de politiek ligt, gaat de hele scooterbranche vanaf begin volgend jaar op de schop. Het is vanaf de eerste dag van het nieuwe jaar namelijk verboden om nog een nieuwe scooter of brommer te verkopen die niet aan de nieuwe Euro-4 norm voldoet. Dit heeft staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en Milieu aan de Tweede Kamer laten weten. Hiermee is de Nederlandse regelgeving aangepast aan de nieuwe Europese norm.

Sponsored content M2Trading

Doel van de nieuwe Euro-4 norm is de switch te maken van sterk vervuilende 2-takt motoren naar de veel schonere 4-takt motoren of elektrische motoren wordt de uitstoot van fijnstof en benzeen sterk gereduceerd. Tweetakt verbrandingsmotoren lopen op een mengsel van benzine en smeerolie en hebben een slecht verbrandingsproces. Hierdoor stoten ze veel meer fijnstof en benzeen uit dan andere motoren.

Europese norm

Er mogen vanaf 1 januari alleen nog maar brom- en snorfietsen verkocht worden die aan de nieuwe Europese norm voldoen. Deze veranderende regelgeving vanuit Europa legt op dat er een stop komt op de verkoop van Euro 2 en Euro 3-milieuclassificatie en dat er alleen nog maar de Euro 4-milieuclassificatie verkocht mag worden.
Volgens milieudefensie is luchtvervuiling een groot probleem in de Nederlandse steden. “Door het meest vervuilende verkeer aan te pakken, wordt de lucht in de steden een stuk gezonder”, aldus deze organisatie. In Nederland rijden er ruim een miljoen scooters en brommers rond waarvan een groot gedeelte een tweetaktmotor heeft.

Wat betekent dit voor huidige scooters en brommers?

Vanaf 2018 moeten dus alle nieuwe brommers en scooters voldoen aan de nieuwe Euro 4 emissie-eisen. Gelukkig is er goed nieuws voor alle eigenaren van een ‘oude’ brommer of scooter met een tweetakt motor; die mogen gewoon blijven rijden. Dit hele jaar mogen ze ook nog verkocht worden.
Volgens brancheorganisatie BOVAG staan er nog tussen de 10.000 en de 15.000 euro2- en euro3-norm scooters bij dealers te wachten. Deze mogen allemaal niet meer verkocht worden na 1 januari, tenzij aangemeld voor de restantvoorraadregeling.
Wel mogen vanaf volgend jaar de ‘oude’ scooters en brommers nog gewoon tweedehands verkocht worden. Het zal dus wel een hele tijd duren voordat alle tweetakt motoren echt uit het straatbeeld verdwenen zijn. Misschien gebeurt dat wel nooit aangezien er ook veel liefhebbers zijn van klassieke brommers die allemaal zo’n motor hebben.
Bij M2Trading kunt u ook nog alle scooteronderdelen voor de ‘vervuilde’ scooters kopen. En zolang er gesleuteld kan worden aan deze scooters, kan er natuurlijk gewoon gereden worden.

Reageer op dit artikel