nieuws

Eerste rij-impressie Shimano Steps e-bike

Fietsen

Eerste rij-impressie Shimano Steps e-bike
Een belangrijk voordeel van Shimano Steps is dat het systeem kan worden gecombineerd met de Alfine Di-2 elektronisch geschakelde naaf.

Tijdens het Shimano New Product Camp afgelopen najaar is het Steps e-bike aandrijfsysteem voor het eerst getoond aan een selecte groep product managers. Inmiddels is het systeem gereed en dit voorjaar zullen de eerste fietsen met Steps verschijnen in de winkel, aanvankelijk alleen in Duitsland. Afgelopen maandag kreeg de Tweewielerredactie de gelegenheid alvast een proefrit te maken.

De perspresentatie van Shimano Steps op maandag 3 februari in Bremen kwam twee dagen na de jurybijeenkomst voor de Nederlandse E-bike van het Jaar. Een mooi moment voor een eerste rij-impressie. In totaal waren er dit jaar 27 verschillende e-bikes ingeschreven voor de verkiezing E-bike van het Jaar welke enkele dagen voor de FietsVAK bekendgemaakt zal worden. Onder de deelnemers waren uiteraard veel modellen met bekende systemen zoals Accell’s ION, Bosch, Derby’s Impulse, Bionx en Yamaha. Na een korte fietstocht was al snel duidelijk dat voor de bestaande systemen het nieuwe Shimano Steps een gedegen concurrent is voor de prestigieuze E-bike van het Jaar.

Alfine D12-interne versnellingsnaaf

Een groot voordeel van Shimano Steps is de combinatie met de Alfine Di-2 interne versnellingsnaaf. De motor, de sensoren, de bediening op het stuur van het aandrijfsysteem en de naafschakeling komen allemaal van dezelfde fabrikant en dat maakt dat het systeem goed werkt. Bovendien mag van Shimano worden verwacht dat de eventuele kinderziekten zijn opgelost voordat Steps op de markt wordt gebracht.

E-tube technologie

Het beproefde E-tube technologie, die ook gebruikt wordt voor Di-2, zorgt voor snelle en eenvoudige toegang tot het systeem om diagnose te stellen, de laatste software te uploaden maar ook Steps naar wens van de klant in te stellen. Bijvoorbeeld, de schakelaars links en rechts op het stuur voor het bedienen van de naaf en de niveau van de ondersteuning kunnen met de computer worden aangepast, ook door de vakhandelaar. Dit maakt Steps heel flexibel.

Piekvermogen 500 W

Een laag geluidsniveau was een van de belangrijke aandachtspunten voor Shimano bij het ontwikkelen van Steps. In vergelijking met de andere 27 e-bikes die ik afgelopen weekend testte voor de E-bike van het Jaar heeft Shimano het goed gedaan. Steps is misschien niet het alle stilste systeem op de markt, maar het geluidsniveau is heel erg laag.

Shimano Steps heeft een piekvermogen van 500 W en dat zorgt voor een zeer comfortabel rijdend systeem, uitermate geschikt voor een breed scala consumenten. Steps biedt niet de ondersteuning om met je e-bike in enkele seconden van nul naar 25 km/u te gaan. En dat past goed in Shimano’s filosofie: ‘een e-bike is nog steeds een fiets’.

Reageer op dit artikel