nieuws

Tegen verplichte WA-verzekering e-bikes? Laat je horen!

Elektrische fietsen 1390

Tegen verplichte WA-verzekering e-bikes? Laat je horen!
Zonder WA-verzekering voor je e-bike ben je straks illegaal op de weg aan het rijden, als het aan de Europese Commissie ligt. Foto Shutterstock

De Europese Commissie (EC) heeft een voorstel gedaan waarin een WA-verzekering voor elektrische fietsen verplicht zou worden. Rijden op een e-bike zonder die WA-verzekering, betekent dat je illegaal op de weg fietst. Je kunt je afkeuring hierover kenbaar maken door de publieke consultatie in te vullen.

De publieke consultatie over de verplichte WA-verzekering e-bikes loopt tot 24 juli 2018. Aan iedereen die deze regelgeving onterecht vindt, het verzoek de consultatie in te vullen. Het balletje kwam aan het rollen doordat de Europese Commissie de MID (Motorrijtuigen Insurance Directive) wil updaten voor meer duidelijkheid over de voertuigcategorieën waar deze voor geldt, om de regelgeving in EU-landen op 1 lijn te krijgen. Ongelukkig genoeg valt in de voorgestelde aanpassingen de elektrische fiets ook onder de MID-richtlijn.

De nationale overheid mag een uitzondering maken op de verplichte WA-verzekering voor e-bikes

Nationale overheid kan uitzondering maken

De MID geldt in principe voor alle lidstaten. De nationale overheid mag echter een uitzondering maken. Nederland maakt vooralsnog gebruik van deze mogelijkheid, evenals veel andere Europese lidstaten. Als zoveel mogelijk mensen laten weten dat de verplichte WA-verzekering voor e-bikes onterecht is, zou de Nederlandse overheid dit kunnen heroverwegen. 

RAI Vereniging tegen verplichte WA-verzekering

Een e-bike (EPAC in officiële EU-termen) is niet te vergelijken met bijvoorbeeld een motorfiets. EPAC’s hebben een elektromotor van maximaal 250 Watt die het trappen ondersteunt en begrensd is op 25 km/u. De ondersteuning van de motor werkt alleen als de berijder zelf trapt. Een woordvoerder van RAI Vereniging: ‘Het vormt een goed alternatief voor de auto op korte afstanden, en helpt mensen die niet zoveel trapkracht meer hebben om langere afstanden te rijden.’

Zonde van mooi alternatief voor de auto

‘Het zou zonde zijn als de e-bike ontmoedigd zou worden door de nieuwe wijzigingsrichtlijn die de Europese Commissie nu voorstelt. En waarover het Europees Parlement en de Raad van ministers van Financiën binnenkort ook nog een beslissing moeten nemen. Een voorstel waarin eigenaren een onnodige dure WA-verzekering in de vorm van een volledige motorrijtuigenverzekering zouden moeten afsluiten. Het doel van CONEBI (Europese organisatie van de fietsenindustrie) en RAI Vereniging is de Europese wetgever te overtuigen de EPAC’s in zijn algemeenheid uit te zonderen van de MID. Het standpunt is verwoord in een position paper.

Zelf lobbyen voor aanpassing voorstel

De Europese Commissie biedt burgers, belangenorganisaties en bedrijven de mogelijkheid om te reageren op hun voorstel via een publieke consultatie.

Je kunt dat in 3 stappen doen:

Stap 1: Registratie bij de authenticatiedienst van de Europese Commissie (ECAS) (Alleen als je nog niet geregistreerd bent)
Hierbij moet je opgeven je:

  • Naam (of pseudoniem) en eventueel de naam van uw organisatie;
  • E-mailadres

Stap 2: Vervolgens ontvang je automatisch een e-mailbevestiging waarmee u een account creëert voor deze Europese website door een wachtwoord op te geven.

Stap 3: Daarna kunt u inloggen om de openbare consultatie (eventueel anoniem) in te vullen.

Bij het invullen van de webpagina heeft u de volgende keuzes:

  • Kies uw voorkeurstaal (bijvoorbeeld Nederlands, Duits, Frans of Engels);
  • U krijgt een invulveld waarin maximaal 4000 karakters passen;
  • U kunt desgewenst het CONEBI position paper (niet noodzakelijk) en/of uw eigen document (brief met logo, max 5Mb) toevoegen en uploaden;
  • Hoe u reageert (bijvoorbeeld als burger, als brancheorganisatie of als bedrijf) en wie u vertegenwoordigt of hoe groot uw bedrijf/organisatie is;
  • Wat u land van herkomst is;
  • Wilt u anoniem reageren, of mag uw (bedrijfs)naam op de website openbaar gepubliceerd worden.

Lobby RAI Vereniging en Fietsersbond

Ook RAI Vereniging zal de publieke consultatie invullen. De woordvoerder: ‘Daarnaast zullen wij, samen met de Fietsersbond, de Nederlandse vertegenwoordigers in het Europese Parlement proberen te overtuigen om voor een algemene en altijd geldende uitzondering voor de EPAC in de MID te pleiten.’

Tot 24 juli loopt de publieke consultatie

Tot 24 juli loopt de publieke consultatie 

Verzekering al vereist

De EC geeft overigens aan in een aanvullend document dat ze vindt dat elektrisch ondersteunde tweewielers sowieso al een volledige motorvoertuigverzekering moeten hebben! Ze gaat daarbij volledig voorbij aan het feit dat de meeste e-bike eigenaren al een fietsverzekering hebben. Bovendien schaart ze hiermee de elektrisch ondersteunde fiets op 1 lijn met voertuigen met brandstofmotor.

Documenten EC, ECF en Conebi

Hieronder een aantal links naar de voorstellen van EC en de reactie van stake holders:

Reageer op dit artikel