nieuws

Check of uw speed pedelecs zijn gemeld voor restantvoorraadregeling

Elektrische fietsen 2404

Check of uw speed pedelecs zijn gemeld voor restantvoorraadregeling
Om uw bestaande voorraad speed pedelecs na 1 januari 2018 te mogen verkopen, moet die voldoen aan bepaalde vereisten. Op de foto de speed pedelec Specialized Turbo Vado 6.0. Foto Hansi Heckmair

BOVAG waarschuwt dat niet elke leverancier van speed pedelecs zijn dealers goed informeert. Om uw bestaande voorraad speed pedelecs na 1 januari 2018 te mogen verkopen, moet die voldoen aan bepaalde vereisten.

BOVAG: ‘Met ingang van 1 januari 2018 veranderen de Europese regels rond speed pedelecs. Neemt u geen actie, dan loopt u het risico dat u uw bestaande voorraad speed pedelecs niet zonder meer kunt verkopen. Lees dit bericht daarom aandachtig door en neem contact op met uw importeur/fabrikant om uw verkoop veilig te stellen.’

Informatievoorziening soms gebrekkig

Hoewel uw importeur/fabrikant u over dit onderwerp zou moeten informeren, merkt BOVAG dat de informatievoorziening in een aantal gevallen gebrekkig verloopt. Daarom wijst de brancheorganisatie extra op deze aanstaande verandering.

Wat is er aan de hand?

Vanaf 1 januari 2018 vervalt de typegoedkeuring voor speed pedelecs die niet voorzien zijn van een claxon en remlicht. Die mogen daardoor per 1 januari 2018 niet meer worden verkocht.

Advies BOVAG

Informeer bij uw fabrikant/importeur of de typegoedkeuring voor de speed pedelecs in uw voorraad vervalt. Zo ja:

  • A Verzoek uw fabrikant/importeur uw voorraad bij de RDW aan te melden als restantvoorraad. Doe dit zo snel mogelijk in verband met de feestdagen!
  • B Is er geen sprake van een restantvoorraad of is het niet mogelijk het voertuig hieronder in te brengen, dan dient u vóór 29 december 2017 een kenteken aan te vragen voor de bewuste speed pedelecs en deze te naam te stellen. De speed pedelec mag niet direct in de bedrijfsvoorraad worden geplaatst, maar moet eerst tenminste eenmaal tenaamgesteld zijn. Let hierbij op de verzekeringsplicht. Overleg met de importeur of fabrikant over de ingangsdatum en looptijd van de fabrieksgarantie, zo blijft de speed pedelec verkoopbaar.
  • C Als uiterste redmiddel kunt u de speed pedelec voorzien van een claxon, rem- en kentekenverlichting, waarna u het voertuig zelf laat keuren door de RDW. Dit is echter een omslachtige oplossing.

Optie A meest gunstig

BOVAG benadrukt dat optie A voor dealers de gunstigste oplossing is. ‘Neem dus zo snel mogelijk contact op met uw fabrikant/importeur om gebruik te kunnen maken van de restantvoorraadregeling. BOVAG heeft de RDW inmiddels met klem verzocht om souplesse in de handhaving rond deze wijziging, maar wij raden u desondanks aan om zo snel mogelijk te handelen.’

Lees de uitgebreide informatie over de nieuwe typegoedkeuring speed pedelec op tweewieler.nl.

Reageer op dit artikel