nieuws

Merckx voor 0-procent belasting in Monaco?

algemeen

Merckx voor 0-procent belasting in Monaco?
Woont Eddy Merckx nu wel of niet echt in Monaco?

De Belgische krant Nieuwsblad.be schrijft dat Eddy Merckx, mede-eigenaar van racefietsenbedrijf Eddy Merckx Cycles, een van 249 Belgische directeuren is die de belasting lijken te ontduiken door ‘te wonen’ in belastingparadijs Monaco. Of ze daar ook écht wonen? “Nu hun namen bekend zijn, zullen er toch enkelen flink zenuwachtig worden,” zegt professor Michel Maus, specialist in fiscaal recht.

Mocht dit verhaal kloppen, dan zou het des te wranger zijn omdat Het Vlaamse agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie (IWT) in maart dit jaar Eddy Merckx Cycles nog € 154.000,- aan subsidie gaf voor onderzoek naar verbetering van kwaliteit, veiligheid en stabiliteit van de fietsen.

249 directeuren

Volgens het Nieuwsblad hebben maar liefst 249 Belgische directeuren, actief in 463 Belgische bedrijven uit alle mogelijke sectoren, officieel hun thuisadres in Monaco. Dat zocht zakendatabank Graydon uit op vraag van de krant De Tijd. In dat lijstje staan, naast wielerlegende Eddy Merckx, bekende namen als Frans De Cock, ex-CEO en huidig bestuurder van QuickStep-fabrikant Unilin, en Willy Van den Wijngaert, ex-voorzitter van KV Mechelen en eigenaar van koekjesfabriek Biscuits Bofin. Graydon vond in Monaco ook nog officiële adressen van 136 Belgen die hun bedrijf al van de hand deden.

0-procent personenbelasting

“Waar je je officiële verblijfplaats hebt, daar betaal je belastingen,” zegt Maus. “De belastingdruk op arbeid is in ons land een van de hoogste. Monaco heft daarentegen totaal géén belasting op beroepsinkomsten. Erfgenamen betalen er evenmin successierechten. Je moet het spel echter wel eerlijk spelen. Wie er niet veruit het grootste deel van het jaar effectief verblijft, pleegt domiciliefraude. Als de fiscus dat kan bewijzen, dan kan hij zeven jaar in de tijd teruggaan: je moet dan niet enkel de Belgische inkomstenbelastingen over die volle zeven jaar ophoesten, maar ook een fikse boete. En je riskeert ook strafrechtelijke vervolging. Nu die 249 namen bekend zijn, zullen er toch enkelen flink zenuwachtig worden.”

Lastig om te bewijzen

Al moet de fiscus de fraude wel nog altijd bewijzen. En dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Maus: “Een oud-medestudent van mij werkt als fiscaal adviseur in Monaco en vertelde me ooit in vertrouwen welke trucs ze ginds gebruiken om toch maar de indruk te wekken dat de betrokkene er wel degelijk verblijft. Bijvoorbeeld geregeld het licht laten branden en twee keer per week het bad te laten vollopen zodat de tellers vooruitgaan. Of iemand met de kredietkaart van het bedrijf een dagschotel laten betalen in een van de vele bistro’s. Je kan het zo gek niet bedenken.”

Bron: Nieuwsblad.be

Reageer op dit artikel