nieuws

Pon 2011 jaarverslag: fietsomzet nog zeer bescheiden

algemeen

Pon 2011 jaarverslag: fietsomzet nog zeer bescheiden

Uit het zojuist verschenen jaarverslag van Pon Holdings blijkt dat de omzet die het bedrijf het afgelopen jaar met de fabricage en verkoop van fietsen heeft verdiend, op iets meer dan 32 miljoen euro is uitgekomen. In verhouding tot de 5,9 miljard euro die het het gehele Pon concern omzette, is de fietsomzet nog uitermate bescheiden en komt uit op ongeveer 0,005% van de totale omzet.

 

ALMERE – Uit het zojuist verschenen jaarverslag van Pon Holdings blijkt dat de omzet die het bedrijf het afgelopen jaar met de fabricage en verkoop van fietsen heeft verdiend, op iets meer dan 32 miljoen euro is uitgekomen. In verhouding tot de 5,9 miljard euro die het het gehele Pon concern omzette, is de fietsomzet nog uitermate bescheiden en komt uit op ongeveer 0,005% van de totale omzet.

Dat de 2011 fietsomzet zich nog op dat – in verhouding – lage niveau bevindt, wordt veroorzaakt door het feit dat de Gazelle omzet niet voor het gehele jaar 2011 bij de totale concern-omzet is geteld. Pon Holdings heeft op 23 juni de koop van Gazelle bezegeld en is pas later de fietsomzet op gaan nemen binnen de boeken.

Zwaar netto verlies voor Gazelle in 2010

Over 2010 boekte Gazelle een omzet van 134.5 miljoen euro en een operationeel verlies van iets meer dan 4 miljoen euro. Dit mondde in 2010 uit in een zwaar netto verlies van liefst 17.7 miljoen euro. Daar waren forse ‘goodwill’ en rentebetalingen aan de toenmalige eigenaar Gilde verantwoordelijk voor.

Bij de 2011 fietsomzet van Pon Holdings zijn ook nog niet de verdiensten opgeteld van de twee andere fietsfabrikanten van de in Almere gevestigde onderneming waar ook de Pon Bicycle Group is gevestigd. De omzet van Derby Cycle is niet in de 2011 boeken opgenomen. Het bod op alle aandelen van de grootste Duitse fietsfabrikant sloot pas midden november 2011 zodat de daadwerkelijke overname pas in 2012 heeft plaatsgevonden. Cervélo, de Canadese fietsfabrikant, is eind februari 2012 ingelijfd.

Fietsomzet in 2012 boven half miljard euro

Wanneer de verdiensten van de huidige drie fietsbedrijven van Pon Holdings op de 2012 balans staan, dan gaat de fietsomzet een geheel ander plaatje te zien geven. Die maakt dan een enorme sprong en zal ruim boven de half miljard euro uitkomen. Daarmee wordt dan ook de bijdrage aan de concern-omzet substantieel; tegen de 15%.

Interessant is ook wat het Pon jaarverslag zegt over de redenen voor het investeren in de fietssector. Het meldt: ”Een belangrijke mijlpaal in 2011 is de vorming van onze nieuwe Pon Bicycle Group. Onze beslissing om te investeren in deze industrie vond plaats op basis van de interessante perspectieven voor de internationale fietsmarkt die wordt gestimuleerd door de vergrijzing van de bevolking, milieu-bewustzijn en toenemende aandacht voor een gezonde levensstijl. Vooral als gevolg van de introductie van de e-bike, verwachten we dat de groei van de fietssector zich de komende jaren zal voortzetten.”

Reageer op dit artikel