nieuws

Europees onderzoek naar publieke fietsverhuur

algemeen

Europees onderzoek naar publieke fietsverhuur

BRUSSEL (België) – De toenemende populariteit van publieke fietsverhuursystemen zoals het Velib-project in Parijs, is niet aan de aandacht van de Europese Unie ontsnapt. De Europese Commissie heeft de afgelopen twee jaar een uitgebreid onderzoek laten doen naar het opzetten van publieke fietsverhuur in Europa.

BRUSSEL (België) – De toenemende populariteit van publieke fietsverhuursystemen zoals het Velib-project in Parijs, is niet aan de aandacht van de Europese Unie ontsnapt. De Europese Commissie heeft de afgelopen twee jaar een uitgebreid onderzoek laten doen naar het opzetten van publieke fietsverhuur in Europa.

De resultaten van dit onderzoek zijn onlangs gepubliceerd door adviesbureau SpiCycles dat het onderzoek heeft uitgevoerd. In nauwe samenwerking met 6 grote Europese steden heeft SpiCycles onderzocht hoe deze steden omgaan met fietsprojecten. Daarbij focuste SpiCycles vooral op kernwaarden zoals communicatie en bewustwording, en ook op het opbouwen van plaatselijke samenwerkingsverbanden die het fietsgebruik stimuleren.

Geen gecombineerde stallingen
Een van de aanbevelingen uit het onderzoek is dat stallingen met een gecombineerde service niet goed werken. Een combinatie van zeer verschillende diensten in een stalling leidt tot slechtere resultaten. Dan is het beter twee voor de gebruikers eenduidige stallingen in te richten.
Stallingen voor publieke verhuurfietsen functioneren het best als stand-alone service, of hooguit gecombineerd met een openbaar vervoerlocatie zoals trein, metro of bus.

Reageer op dit artikel