video

VIDEO Möve Bikes cranksysteem voor meer krachtoverbrenging

Winkel 2252

VIDEO Möve Bikes cranksysteem voor meer krachtoverbrenging
Om het cyfly systeem op de markt te brengen, heeft Möve Bikes ook een eigen fiets ontwikkeld: de franklin. Foto Möve

Het Duitse fietsmerk Möve Bikes brengt een nieuw cranksysteem met de naam cyfly op de markt. Deze cranks leveren tot 30 procent meer momentum met dezelfde hoeveelheid energie waardoor efficiënter gefietst kan worden. Bekijk de video met daarin een uitleg over de werking.

Het extra mechanische vermogen van het cyfly systeem zit hem in de meervoudige scharnier die gescheiden is van de as waardoor een langere hefboom ontstaat. Door het cyfly systeem is de trapperomwenteling, hoewel ovaal, toch vergelijkbaar met normale trappers. Het gevolg is dat je met een vergelijkbare trapbeweging meer kracht kan zetten en je tot 30 procent sneller kan fietsen. En je sneller van je plek bent.

Cyfly cranksysteem op fiets franklin

Om het cyfly systeem op de markt te brengen, heeft Möve Bikes ook een eigen fiets ontwikkeld: de franklin, vernoemt naar de franklins meeuw, een kleine en compacte meeuw die zich kenmerkt door een bijzonder goed uithoudingsvermogen. De ontwikkeling van het cyfly systeem en de franklin zijn beide door Möve zelf gedaan en resulteert in een unieke fiets die perfect afgestemd is om de kracht van het cyfly systeem te demonstreren.

Rijder zit op franklin iets voorover

Voor de ontwikkeling van de franklin heeft Möve Bikes samengewerkt met bikefitters voor een optimaal ontwerp waarbij de rijder iets voorover zit en makkelijker kracht kan zetten op de pedalen. Hoofdingenieur Marcus Rochlitzer legt uit: “Fietsers zitten vaak te ver achterover. Hierdoor verspillen ze energie. Om dit tegen te gaan hebben we de zitbuis op de franklin steiler gemaakt en de voorkant van het frame verlengd voor een comfortabelere en effectievere zitpositie.”

Onderhoudsvriendelijke fiets

Voor de franklin fiets zijn goede componenten van Shimano en Syntace gebruikt. De bagagedrager is ook door Möve Bikes ontwikkeld en is geïntegreerd met het achterlicht en de spatborden. De kabels zijn weggewerkt in het frame. Dit geeft de franklin een strak uiterlijk en maakt dat de fiets erg onderhoudsvriendelijk is.

Over Möve Bikes

Het merk Möve is in 1897 geregistreerd als handelsmerk en daarmee een van de oudste Duitse fietsmerken. Het bedrijf is in 1947 genationaliseerd door de DDR. In 1961 werd het merk overgenomen door MIFA, de grootste fietsfabriek van Duitsland en kwam het merk te vervallen. In 2012 heeft Tobias Spröte, CEO en oprichter, het handelsmerk nieuw leven ingeblazen.

Anonieme uitvinder van cranksysteem

Vlak hierna kwam een anonieme uitvinder bij hem aanzetten met het idee van de cyfly. De man was behoorlijk op leeftijd en bovendien publieksschuw. Hij wil daarom graag anoniem blijven. Desondanks trok zijn uitvinding wel de aandacht van de technici van Möve. Zijn systeem woog toen nog acht kilo, maar had wel al het effect van wat later het cyfly systeem zou worden. Nadat het gewicht was teruggebracht naar twee kilo en investeerders waren aangetrokken is het cyfly concept, samen met de franklin, nu klaar voor de markt.

Reageer op dit artikel