nieuws

Stadsfiets gemaakt van 300 gerecyclede Nespresso-cupjes | MET VIDEO

Winkel 1866

Stadsfiets gemaakt van 300 gerecyclede Nespresso-cupjes | MET VIDEO

De RE: CYCLE stadsfiets is gemaakt van 300 recyclede Nespresso koffiecupjes. Hij is ontwikkeld door de Zweedse startup Vélosophy in samenwerking met Nespresso. Het koffiemerk wil hiermee een bijdrage leveren aan de circulaire economie. Jaarlijks worden namelijk wereldwijd zo’n 56 miljard koffiecapsules na éénmalig gebruik weggegooid.

Fraaie verwijzing naar Nespresso: de bel ziet eruit als een koffiecapsule.

RE: CYCLE is het idee van Jimmy Östholm, een voormalig IKEA-communicatiemanager die fietsondernemer werd. Hij was geïntrigeerd door de recyclingcampagnes van Nespresso, waarbij de koffiecupjes opnieuw werden gebruikt voor Zwitserse zakmessen, luxe pennen en nieuwe koffiecapsules. “Elk stukje aluminium dat bestaat, kan opnieuw worden gerecycled tot nieuwe producten. Ik denk dat dit echt dé boodschap is.”

Uitdaging: stijfheid materiaal

De grootste technische uitdaging om van de cupjes een fiets te maken, was het vinden van een manier om het lichtgewicht aluminium om te zetten in een materiaal dat stijf genoeg was om te voldoen aan de veiligheidsnormen bij een fiets. “De ontwikkeling van de fiets heeft zo’n twee jaar geduurd, maar het was geen rocket-science”, zegt Östholm. Bij IKEA leerde Östholm goed op de kosten te letten. Ook daarom heeft Vélosophy geen winkels of showrooms, maar ze verkopen alleen direct via hun website. Hierdoor kan Vélosophy bij iedere verkochte fiets een fiets schenken aan een schoolgaand meisje in Ghana.

Het artikel gaat verder onder de foto.

Subtiele verwijzingen naar Nespresso

De RE: CYCLE stadsfiets heeft een paar details in het ontwerp die verwijzen naar de koffiecupjes. Zo is de paarse framekleur een verwijzing naar de favoriete Arpeggio-smaak, bevat de eiken mand twee bekerhouders en ziet de bel eruit als een koffiecapsule. De RE: CYCLE stadsfiets heeft vijf versnellingen en is online verkrijgbaar voor € 1.290.


Meer artikelen over recycling in de tweewielerbranche:

Reageer op dit artikel