nieuws

Scootermarkt stabiel met alternatieve concepten in opkomst

Winkel 1487

Scootermarkt stabiel met alternatieve concepten in opkomst
Foto NIU

De verkoopstatistieken van snor- en bromfietsen laten in de maand april een stabiele lijn zien. De winst van het eerste kwartaal wordt netjes op niveau vastgehouden. De trend naar ‘nieuwe energie voertuigen’ zet door. In vier maanden werden een kleine 4.000 elektrische tweewielers geregistreerd.

Bij de scootermodellen heb je het dan vooral over de opvallend succesrijke elektrische Niu scooters, die zowel in 25- en 45 kilometerversie hoog scoren.
Stromer leidt de cijfers in elektrische scooters met grote voorsprong als het over speed e-fietsen gaat. Dat duidt gezien de stevige prijzen van hun modellen op een groeiend aantal zakelijke gebruikers, voor woon-/werkverkeer.

Kruising Harley en step

In de snorfietsklasse maken de elektrische ‘city-cruisers’ een opmerkelijke opmars door. Noem het een kruising tussen een Harley-Davidson en een step. Accu in de treeplank, borstelvrije motor in het achterwiel. Typisch iets voor de grote steden en het is dan ook tamelijk bijzonder om ze vooral in Amsterdam door het verkeer te zien zoeven. Al dan niet met helm.

Elektrisch cruiser-model

Een merk als Luqi – wie kent ze niet? – staat met een elektrisch cruiser-model als achtste in de snorfiets verkoopstatistieken genoteerd. Nog vóór een gerenommeerde scooternaam als Peugeot. Verderop in de lijst vind je broeders met namen als i-Coco, i-Goo en e-Coco. Saillant detail: als je ze bij elkaar telt staat dit type Chinese ‘cruiser’ feitelijk op de derde plek in de ranglijst. Menigeen zal er een tikje bezorgd naar kijken, want even googlen bij Alibaba levert pagina’s verschillende versies op. Waarbij sprake is van ‘Europese voorraad’. Afgaand op het Chinese aanbod gaan we binnenkort ook trikes zien. En opvouwscooters.

Top 3 bromfietsen

  1. SYM
  2. Piaggio
  3. Kymco

Top 3 snorfietsen

  1. Piaggio
  2. SYM
  3. BTC

Actuele top 3 in brom- en snorfietsen

Totaal werden er tot eind april precies 18.490 snor- en bromfietsen verkocht. In de verkoopcijfers valt overigens een lichte stijging van het percentage vrouwelijke kopers op.
Tot slot de actuele top-3 in de beide klassen. Bij de bromfietsen houdt SYM de leiding stevig in handen, voor Piaggio en Kymco. In de snorfietsklasse lukt het Piaggio nog steeds niet om naar de percentages van voorgaande jaren terug te keren, maar ze blijven toch met voorsprong marktleider. SYM lijkt de hoge notering daarachter stabiel vast te kunnen houden, terwijl BTC op afstand plek drie bezet.

Reageer op dit artikel