nieuws

Campagnolo breidt 12-speed uit met EPS-versie

Winkel 717

Campagnolo bracht in het voorjaar van 2018 de eerste 12-speedgroep voor racefietsen op de markt. Ondertussen gevolgd door SRAM met de Red eTap (en de 13-speed van Rotor). En nu breidt Campagnolo de 12-speed uit met een versie met EPS (Electronic Precision Shifting): de Super Record groep.

Campagnolo breidt 12-speed uit met EPS-versie

De nieuwe groep is al gespot bij de profs, maar nu ook verkrijgbaar voor de amateur-coureur.De nieuwe onderdelengroep bestaat uit crankset, ketting, cassette en remmen. En natuurlijk derailleurs, de shifters en de accu, interface en stroomdraden. Er zijn twee 12-speed cassettes: 11-29 en 11-32, de Ultra Torque crankstellen zijn er in drie combi’s: 50-34, 52-36 of 53-39.

Optisch anders dan de voorgangers

Optisch wijken de groepen duidelijk af van de voorgangers en de overige onderdelengroepen. De EPS shifters werken nog steeds volgens het principe ‘een hendel, een functie’. Er zijn dus afzonderlijke hendels voor op en afschakelen. De EPS Disc versie is slechts minimaal (lees: 8 mm) dikker dan die voor de mechanische versie; de zuiger met olie is ook lekker klein gehouden. Verder hebben de shifters instelbare rem- en schakelhendels, is de remkracht in te stellen en kun je met een beweging alle versnellingen af schakelen.

Het artikel gaat verder onder de foto.

De EPS shifters werken nog steeds volgens het principe ‘een hendel, een functie’. Er zijn dus afzonderlijke hendels voor op en afschakelen.

EPSV4 intern in te bouwen

Nieuw is de EPS V4 interface en de accu; de eerste kan nu ook intern ingebouwd worden in stuuruiteinde of in de onderbuis, de accu heeft 10 % meer stroomopslag. Ook de EPS-derailleurs zijn onder handen genomen. De voorderailleur heeft een extra sterke motor en er is een ‘automatic chain centering’: schakel je ineens op of af, dan centreert de voorderailleur zich zo dat de ketting niet aanloopt.
Bij de EPS achterderailleur zijn de derailleurwieltjes aangepast. Het bovenste wieltje heeft lage tandjes, de onderste juist iets hogere tanden. Dit zorgt voor een betere geleiding en dus soepeler schakelen, zeker bij scheve ketting. Daarnaast kun je de achterderailleur zowel op een direct mount pat monteren als op een klassieke achterpat. Nog een aanpassing: de zuiger van de remklauw (140 en 160 mm) heeft naast een magnetische ook een extra magnetische veer gekregen -zo komen de remblokken altijd vrij en heb je geen last van aanlopende remmen.

Adviesprijzen en gewichten

Adviesprijs: Super Record 12-speed EPS schijfremmen: € 4.677,-
Gewichten: Super Record EPS achterderailleur 234 gram, voorderailleur 132 gram (incl stroomdraad), Ergopower Disc 381 gram (non disc 281 gram), accu 135 gram, crankstel 618 gram, 43 gram lagers 11/29 266 gram, remklauw 118 gram, schijf 99 gram. Super Record velgremmen 311 gram.

 

Wellicht ook interessant voor u:

 

Reageer op dit artikel