nieuws

Grote verschuivingen in cijfers ‘overgangsjaar’ 2018 brom- en snorfietsen

Winkel 1022

De exacte verkoopjaarcijfers van 2017 en 2018 lijken een diepe val te illustreren, maar in feite geven ze weinig duidelijkheid over het echte showroomverkeer. In de aanloop naar de invoering van Euro-4 zorgden zeer grote aantallen voorregistraties ruim een jaar geleden voor een ongekende decemberpiek in de VWE-verkoopstatistieken.

Grote verschuivingen in cijfers ‘overgangsjaar’ 2018 brom- en snorfietsen
Woordvoerder Tom Huyskens van BOVAG onderstreept dat die problematiek veel beter moet worden geregeld.

Of beter gezegd: een virtuele piek, want de feitelijk verkoop van al die scooters aan echte consumenten vond pas in de loop van dit jaar plaats. Nu we het hele jaar 2018 aan de hand van de VWE-cijfers afsluiten zijn die ‘schaduwverkopen’ niet in de statistieken niet meer zichtbaar. Mede daardoor daalden de totale verkopen van brom- en snorfietsen op papier rond de 30 procent. Dat gaat bij elkaar opgeteld over zo’n 27 duizend gemotoriseerde tweewielers. De harde cijfers: 59.599 in 2018 tegen 86.671 het jaar ervoor.

Goede nieuws

Het goede nieuws is daarbij dat de klap volgens bronnen in de branche meevalt als je naar de werkelijke verkopen in de showrooms kijkt. Dat duidt erop dat er zelfs nog veel meer restantvoorraad en reeds geregistreerde ‘oud regime Euro-norm’ scooters op een koper stonden te wachten dan insiders al dachten.

Trends in 2018

Zijn er trends? Zeker. Zo valt een relatief groot deel van de verkopen in de categorie elektrisch. E-scooter en speed e-bike nemen samen 8.427 verkopen voor hun rekening. Ongeveer een op de zeven. Bij de bromfietsenklasse is het zelfs een op de vier.

Succes SYM

Op merkniveau valt het succes van SYM op. Hun marktaandeel groeide in beide categorieën. Bij de bromfietsen het meest: van ruim 15 naar ruim 22 procent van de markt. In de 45-kilometerklasse voeren ze de ranglijst aan. Ook bij de snorfietsen groeit hun marktaandeel, maar – hoe kan het ook anders – onder de streep blijft Piaggio toch met afstand het grootste scootermerk in ons land.

Top 3

De 2018 resultaten van hun cumulatieve snor- en bromfietsverkopen: 15.386 voor Piaggio tegen 10.404 voor SYM. BTC staat op afstand op plek 3 met 4.009 verkopen. Het traditionele top-3 merk Kymco zakt vooral bij de snorfietsen ver weg. Dat is een gevolg van de gestaag gestegen prijzen, zo klinkt het bij de importeur. Daarnaast spelen ook de moeilijke actuele marktomstandigheden in steden als Amsterdam. In samenwerking met de fabriek is begin januari een prijsdaling doorgevoerd om het tij te keren.

Niu groeiend e-scootermerk

Die tegenwind wordt tegelijkertijd ook opgevangen door het succes van hun razendsnel groeiende e-scootermerk Niu. In 2018 al goed voor een kleine 1.600 verkopen. Tijdens de EICMA-tentoonstelling in Milaan werd duidelijk dat Niu grote plannen heeft met nieuwe modellen en activiteiten.
Ook nieuwkomer GTS timmert met 2.100 verkopen totaal goed aan de weg. Ze noteren een zesde plek op de ranglijst bij de snorfietsen.

Reageer op dit artikel