nieuws

Fietswinkelwagen moet meer mensen op de fiets krijgen

Winkel 590

Wim van der Does uit Eelde ontwikkelde de ‘fietswinkelwagen’: een karretje voor achter de fiets waarmee je ‘een kofferbak vol’ boodschappen kunt doen. Van der Does zoekt een producent.

Fietswinkelwagen moet meer mensen op de fiets krijgen

De fietswinkelwagen is door Van der Does ontwikkeld ‘om mensen uit de auto en op de fiets te krijgen’, zegt hij. “Maar dan moeten er wel bepaalde voordelen zijn”, redeneert Van der Does.

Fietswinkelwagen van winkel tot het aanrecht

Zoals gemakkelijker boodschappen doen. “Daar heb ik zelf een hekel aan. Producten in de winkelwagen, uit de winkelwagen, boodschappenkratten sjouwen… Om deze reden heb ik een fietswinkelwagen gemaakt. Die kan achter de fiets, en je kunt er zelfs de winkel mee in, en hem gebruiken als winkelwagen. Na het boodschappen doen haak je hem simpelweg weer aan de fiets, en thuis rijd je door tot aan het aanrecht. Zo doe je boodschappen zonder ze ook maar 1 keer te hoeven dragen.”

De fietswinkelwagen kent 3 standen. In de winkelstand zijn de kratten goed bereikbaar om boodschappen in te plaatsen. De grote wielen zijn naar achteren geplaatst en de 2 zwenkwielen voor zijn uitgeklapt.

Op de fietswinkelwagen komen opvouwbare, afsluitbare boodschappenkratten, die groter zijn dan de standaard boodschappenkrat (40 X 60 cm). “Naast de boodschappenkratten kan er ook nog een bierkrat bijgeplaatst worden. Door deze maten te gebruiken, kunnen er ook eenvoudig sinaasappeldozen en bananendozen worden vervoerd”, zegt Van der Does.

3 standen

De fietswinkelwagen kent 3 standen. In de winkelstand zijn de kratten goed bereikbaar om boodschappen in te plaatsen. De grote wielen zijn naar achteren geplaatst en de 2 zwenkwielen voor zijn uitgeklapt.

In de fietsstand staan de boodschappenkratten op elkaar en het zwaartepunt is verlaagd. Ook zijn de zwenkwielen ingetrokken en de grote achterwielen naar voren geplaatst. “Dit is allemaal met één handeling te bewerkstelligen”, zegt Van der Does. De fietstrekstang uitschuiven en koppelen aan de fiets is een tweede handeling. De derde stand is de opbergstand voor in de kast.

Producent gezocht

Wim van der Does uit Eelde ontwikkelde de 'fietswinkelwagen': een karretje voor achter de fiets waarmee je 'een kofferbak vol' boodschappen kunt doen. Van der Does zoekt een producent.

De derde stand is de opbergstand voor in de kast.

Van der Does heeft een werkend prototype gebouwd. “Wellicht vinden we iemand die hem in productie wil nemen. Ik zie ook mogelijkheden voor bijvoorbeeld ontwikkelingslanden, met een uitvoering die twee keer zo breed is.”

Reageer op dit artikel