nieuws

Verkoop elektrische scooters in de lift

Winkel 1360

De populariteit van elektrische scooters is in 2018 flink toegenomen. Over de eerste negen maanden van 2018 zijn in totaal 4.192 elektrische scooters geregistreerd. Dat is bijna 2,5 keer als in dezelfde periode vorig jaar. Toen werden 1.645 elektrische scooters verkocht. Dit blijkt uit cijfers van RAI Vereniging, BOVAG en RDC.

Verkoop elektrische scooters in de lift
Opstelling Niu elektrische scooters bij Huisman in Leiden. Foto Fotoburo Dijkstra

Tweewieler signaleerde de trend al in het septembernummer van Tweewieler waar bedrijfsleider Richard Verweij van Huisman in Leiden aangaf dat de verkoop van e-scooters serieuze vormen begint aan te nemen. “We kunnen nu net als bij e-bikes bij elektrische scooters nu ook een compleet pakket aanbieden met software update en twee jaar garantie. We hebben al verschillende modellen verkocht en de reacties zijn zeer positief.” Dat blijkt ook uit de cijfers van RAI Vereniging, BOVAG en RDC.

Groei in elektrisch

Steeds meer scooterrijders in Nederland kiezen voor een elektrische scooter. Van alle nieuw verkochte scooters in 2018 was 9,2 procent elektrisch. In totaal zijn er dit jaar 45.543 brom- en snorfietsen geregistreerd. In 2017 lag het aandeel elektrisch t/m september nog op 2,9 procent van het totaal. Veel dealers gaven in het verleden aan dat klanten wel elektrisch wilden rijden, maar dat de accu’s nog niet goed genoeg of veel te duur waren. Ook de after sales deugde vaak niet waardoor dealers de modellen niet graag verkochten.

Milieuzone in Amsterdam

RAI Vereniging en BOVAG onderstrepen dit en geven aan dat de snelle groei mede te danken is aan het toegenomen aanbod van betaalbare, kwalitatief goede elektrische scooters en de invoering van een milieuzone voor scooters in Amsterdam voor scooters uit 2010 en ouder sinds 1 januari dit jaar. Van alle nieuw geregistreerde elektrische scooters dit jaar, rijdt circa een kwart in Amsterdam rond. Steeds meer steden nemen maatregelen om oude scooters van de straat te halen en plaats te laten maken voor schonere benzine varianten en zero emissie.

Meer aanbod en betere kwaliteit

BOVAG en RAI Vereniging zien dat de kwaliteit toeneemt: “Toen de elektrische scooter een aantal jaren geleden voor het eerst op de markt werd geïntroduceerd, werden veel scootereigenaren geconfronteerd met allerlei gebreken en onvoldoende accucapaciteit. Hierdoor namen de populariteit en verkopen snel af. Daar lijkt nu een einde aan te zijn gekomen.”

Goed advies vragen over aanbod

RAI Vereniging en BOVAG adviseren potentiële elektrische scooterkopers om zich vooraf goed te laten informeren over het diverse aanbod van elektrische brom- en snorfietsen: “Ook nu nog zit er veel kwaliteitsverschil tussen de verschillende merken.”

Snelle vergroening scootersector

Volgens RAI Vereniging en BOVAG laat de scootersector zien dat de markt snel vergroend. Niet alleen dankzij de snelle opkomst van zero emissie, maar ook dankzij de versnelde introductie van nieuwe schonere Euro 4 benzinescooters dit jaar en de nog schonere Euro 5 scooters in 2020.

Foto's

Reageer op dit artikel