nieuws

Verkopen brom- en snorfietsen uit het rood

Winkel 1077

De VWE verkoopcijfers nieuwe brom- en snorfietsen over augustus 2018 geven een opmerkelijk beeld. Voor de éérste keer dit jaar zijn ‘zwarte cijfers’ te zien in de maandelijkse verkoopstatistieken. Dealers zijn blijkbaar door hun voorraden voor-geregistreerde bromfietsen en snorfietsen heen.

Verkopen brom- en snorfietsen uit het rood
Foto NIU

De achtergronden van het verhaal zijn bekend. Na de introductie van nieuwe Europese milieunormen gingen de VWE-cijfers van de brom- en snorfietsverkopen ver onderuit. ‘Onder de radar’ van de officiële registratiecijfers werden intussen heel veel voor-geregistreerde brommers en snorfietsen verkocht. Uit de statistieken van 2018 tot nu toe kun je opmaken dat dat er veel meer dan tienduizend moeten zijn geweest.

Lichte plus gerealiseerd

De afgelopen maand kwam als gezegd eindelijk de ommekeer met een plusje van respectievelijk 1,9 en 7,6 procent in de normale transacties. Daarmee lijken de op papier bijna onzichtbare restpartijen van (rond de jaarwisseling) op kenteken gezette brom- en snorfietsen nu dus definitief op te raken. In veel opzichten goed nieuws, want de situatie in de showrooms normaliseert zich kennelijk weer.

Milieu speelt rol

De verkopen betreffen gangbare 2018 modellen met de nieuwste milieutechnologie. Over milieu gesproken: ook de elektrische varianten blijven dit jaar in opmars. Met name de speed pedelecs spelen daarbij een rol. Zo staat Stromer nog maar net buiten de top-3 van de bromfietscategorie, op een vierde plek.

SYM marktleider

De verhoudingen in de markt lijken sowieso permanent veranderd. SYM is na de maand augustus met zeer ruime afstand de bromfiets-marktleider, voor Piaggio en Kymco. Bij de snorfietsen heeft Piaggio overigens nog wel – zoals inmiddels bijna traditioneel – stevig de nummer één positie in handen. In de 25-kilometer per uur klasse houden bovendien wel goed hun grote marktaandeel vast: met 30 procent om precies te zijn.

Ook bij snorfietsen markt in beweging

De strijd in de showrooms gaat bij de brom- en snorfietsen inmiddels vooral tussen de twee grote merken. SYM is bij de snorfietsen runner-up en ziet ook daar zijn marktaandeel groeien. Naar een kleine 16 procent.

Niu groeit

BTC noteert de derde plek, waarbij ook opvalt dat Kymco met zijn snorfietsen pas op de achtste positie staat. Een opvallend groeimerk is Niu. Dat staat met zijn elektrische snorscooters kort achter Kymco.

Reageer op dit artikel