nieuws

VWE: Brom- en snorfietsmarkt normaliseert

Winkel 456

VWE: Brom- en snorfietsmarkt normaliseert
Piaggio staat op 2 bij de bromfietsen en op nummer 1 bij de snorfietsverkoop. Foto Piaggio

De landelijke verkoopstatistieken van VWE worden nog steeds vertroebeld door het ‘Euro4-effect’ waarover in de afgelopen maanden al veel te doen was. De cijfers tot en met de maand juli wijzen er echter op dat de situatie zich normaliseert.

De VWE cijfers laten zien dat importeurs en verkooppunten kennelijk door hun voorraad ‘overjarige’ scooters heen raken. Die werden rond de jaarwisseling geregistreerd om ze verkoopbaar te houden. Het verhaal daarachter is bekend: die bleven in de actuele verkoopcijfers juist daarom onder de radar. Maar langzaam maar zeker geven de statistieken een realistischer beeld. De nieuwverkopen laten in de maand juli namelijk weer bijna ‘gangbare’ aantallen zien. Daarbij zijn wat duidelijke trends te herkennen.

Elektrisch in opmars

Zo maakt elektrisch rijden een letterlijk en figuurlijk duurzame opmars door, zowel bij de e-scooters en de speed e-bikes. Niet zelden zijn dat vrij kostbare tweewielers in het laatste geval. Stromer doet het nog steeds goed en ook de Specialized Turbo e-bikes maken een opmars.

Oudere doelgroepen in het vizier

Dat verklaart in het algemeen gesproken wellicht waarom de verkopen vooral onder wat oudere doelgroepen een positieve ontwikkeling meemaken. Tegelijkertijd neemt het aantal zakelijke kopers toe. Ook dat kan natuurlijk goed samenhangen met die trend naar elektrificatie van de tweewielers.

VWE top 3 bromfietsen en snorfietsen

Kijk je naar de onderlinge verhoudingen tussen de merken, dan doet SYM het nog steeds opvallend goed. Zij bezetten een tweede plek bij de snorfietsen en leiden de dans bij de bromfietsen, met een marktaandeel van respectievelijk ruim 15 en 23 procent. Bij Piaggio is het wachten kennelijk nog steeds op 2018 special edition modellen als de Vespa Notte.

Italianen bij snorfietsen op kop

Dat neemt niet weg dat de Italianen bij de snorfietsverkopen ruim op kop liggen. Toch sluipt SYM ook daar dichterbij. Er zijn ook merken die de omgekeerde route volgen. Turbho is dan de grootste ‘daler’ in de snor- en bromfietsstatistieken.

Bekijk een overzicht van de Top 10 verkopen nieuw Bromfietsen en Snorfietsen in het Tweewieler Digitaal Magazine.

Reageer op dit artikel