nieuws

Sparta, vernuft en volharding

Winkel 900

Sparta, vernuft en volharding
Aad Streng van vereniging De Oude Fiets biedt Jeroen Snijders-Blok (COO Sparta tot half april 2018) het boek officieel aan. Foto Vereniging De Oude Fiets

Vereniging De Oude Fiets heeft een eigen boek gemaakt over 100 jaar Sparta. In het boek is de geschiedenis te lezen van dit bijzondere, Nederlandse fietsmerk.

Het was in 2017 dat de Sparta Rijwielen en Motorenfabriek uit Apeldoorn precies honderd jaar bestond. Ter gelegenheid daarvan is een boek uitgebracht dat alle aspecten van de ontwikkeling van deze fabriek laat zien. Van de vroegste historie van de familie Schakel die het bedrijf oprichtte en de start van de eigen fietsenproductie.

Eerste succesvolle elektrische fiets

Door Sparta werd daarna de ontwikkeling gemaakt van de motorfietsen en bromfietsen. Via de Spartamet volgde de lancering van de eerste succesvolle elektrische fiets in Nederland. Ook de ontwikkeling van de fabriek krijgt ruim aandacht en de mensen die verantwoordelijk waren voor de productontwikkeling en de productie.

Meer dan 250 foto’s

Het boek is gemaakt door de vereniging De Oude Fiets in samenwerking met de Sparta Motorclub en de Sparta Bromfietsclub. Het is een gebonden uitgave in full colour en heeft 194 pagina’s met meer dan 250 foto’s, waarvan vele uit de persoonlijke archieven van de familie Schakel en uit het rijke Sparta archief dat in bezit is van het CODA museum in Apeldoorn.

Sparta 100 jaar tentoonstelling in CODA

Gelijktijdig met de lancering van het boek in het CODA museum, werd de tentoonstelling ‘Sparta, de sleutel tot een rijker leven’ geopend. De tentoonstelling laat Sparta’s producten zien in combinatie met kunst en vormgeving uit de overeenkomstige tijden. Naast tweewielers van Sparta zijn er veel foto’s en veel promotiematerialen te zien en zelfs een heuse film van de bromfietsproductie in de jaren zestig.

Boek online bestellen

De prijs van het boek is € 12,50 en kan besteld worden via de website van de Oude Fiets.  Bij de lancering van het boek en de opening van de tentoonstelling eind april in het CODA museum, waren zo’n 200 mensen (vele oude en nieuwe medewerkers) aanwezig. Aad Streng van vereniging De Oude Fiets en een van de auteurs, bood Jeroen Snijders-Blok (COO Sparta tot half april 2018) het boek officieel aan. Vervolgens werd door de directeur van het museum, Carin Reinders, de tentoonstelling geopend. De tentoonstelling duurt nog tot eind augustus 2018.

Sparta lied

In de jaren zestig had Sparta een lied ‘Voor iedereen een Sparta’ dat veelvuldig in reclames en in winkels werd gedraaid. Het museum had de componist uitgenodigd om spelend achter de vleugel samen met het publiek het hele lied te zingen. Dat werd zeer gewaardeerd en zorgde vanzelfsprekend voor een vrolijke stemming.

Zoon oprichter

Het oudste nog levende familielid, Jaap Schakel, (94 jaar en zoon van de oprichter Dirk Schakel), heeft de tentoonstelling ook bewonderd. Hij wist nog verrassende anekdotes te vertellen bij de foto’s en tweewielers die hij zag.

Foto's

Reageer op dit artikel