nieuws

Problemen met Continental riemaandrijving op modellen Sparta en Cortina

Winkel 6763

IKEA riep eind mei wereldwijd hun stadsfiets SLADDA terug omdat de aandrijfriem zou kunnen knappen. Op deze fietsen zaten riemen van Continental. Inmiddels is bekend dat ook de E-bike van het Jaar van Sparta, de R5Te, en een aantal modellen van Cortina niet meer met riemaandrijving van Continental worden afgeleverd en omgebouwd worden naar een model met ketting.

Problemen met Continental riemaandrijving op modellen Sparta en Cortina
De E-bike van het Jaar 2018, de Sparta R5Te, wordt nu geleverd met ketting. Foto Sparta

Continental bevestigt dat er problemen zijn met hun 8 mm riemen. De riemen voldoen niet aan de benodigde kwaliteitseisen voor de aandrijfriem wat kan leiden tot kwaliteitsproblemen met in sommige gevallen riembreuk tot gevolg. “De definitieve risicobeoordeling voor de afzonderlijke modellen en de daaruit voortvloeiende maatregelen berusten bij de fabrikant, omdat zij verantwoordelijk zijn voor de complete fiets. Daarom zijn we momenteel in dialoog met onze klanten. Samen met hen ontwikkelen we oplossingen op maat voor fietsen die al zijn geproduceerd”, geeft een woordvoerder van het bedrijf aan. Continental geeft aan dat ze voor de start van de Eurobike aankomende zondag meer informatie hierover op hun website zullen publiceren.

Cortina met riemaandrijving Continental

Het Continental beltdrive systeem zit op een aantal Cortina fietsen. Kruitbosch heeft hun dealers al enige tijd geleden geïnformeerd dat het Continental beltdrive systeem niet aan hun kwaliteitseisen voldoet. “Wij voeren intensieve gesprekken met Continental en zij hebben bij ons aangegeven te werken aan een oplossing. Op dit moment leveren wij op verzoek van Continental geen fietsen met het betreffende Continental beltdrive systeem uit aan onze dealers”, geeft Kruitbosch aan.

Afmontage met ketting

Volgens Kruitbosch biedt Continental de afmontage met ketting als enige oplossing. Kruitbosch ziet dit slechts als een tijdelijke oplossing en hoopt snel met een alternatief te kunnen komen. Voor dealers is een productconfiguratie aangemaakt voor het ombouwen naar een ketting.

Sparta R5Te met riem

Ook Sparta werd geconfronteerd met het bericht dat hun leverancier Continental met de uitlevering van de 8 mm riem gestopt is. “Daarmee werd de productie van nieuwe R5Te modellen onmogelijk. Vanwege de grote vraag naar het model hebben we daarom een extra model naast de versie met aandrijfriem ontwikkeld. Het betreft een instapmodel met een lagere adviesprijs van € 1.999,- . Dit instapmodel is voorzien van een ketting en een passende kettingkast waardoor de kenmerkende looks van de R5Te onaangetast blijven. Dit model zal nog deze zomer leverbaar zijn”, aldus Sparta in een reactie.

Nog geen klachten vanuit dealers

Sparta heeft besloten alle eigenaren van een R5Te op te roepen hun model om te laten bouwen naar een versie met ketting. Zowel dealers als consumenten worden hiervoor gecompenseerd. Volgens Sparta is er vanuit het dealerkanaal veel begrip voor de ombouw en blijkt dat het lagere prijspunt van de kettinguitvoering juist nieuwe kopers aantrekt. “Op dit moment werken we hard aan de leverbaarheid van de versie met een – alternatieve – aandrijfriem. Omdat we zorgvuldig te werk willen gaan en absoluut geen risico’s dulden, kunnen wij helaas nog niet aangeven wanneer R5Te met aandrijfriem opnieuw beschikbaar zal zijn.”

Lees ook Continental een van de winnaars van Fiets Innovatie Award 2016

 

Reageer op dit artikel