nieuws

Snorfiets mag naar de rijbaan

Winkel 2693

Snorfiets mag naar de rijbaan
Foto Shutterstock.com

Gemeenten en alle andere wegbeheerders kunnen per 1 juli 2018 besluiten om op drukke fietspaden de snorfietser naar de rijbaan te verplaatsen. Daar waar de snorfietser naar de rijbaan moet, is de snorfietser ook verplicht een helm te dragen.

Het besluit de snorfiets naar de rijbaan te verplaatsen is genomen door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat op verzoek van de G4: Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag.

Onderbord waarmee snorfietsers naar rijbaan moeten

Alle wegbeheerders krijgen de mogelijkheid om met een verkeersbesluit te bepalen waar een onderbord komt waarmee de snorfietsers naar de rijbaan worden verplaatst. Het College van Burgemeester en Wethouders kan hiertoe besluiten vanwege grote drukte op het fietspad.

Schrikreacties doordat mensen te dicht op elkaar rijden

Grote drukte kan volgens het ministerie leiden tot onveilige situaties, bijvoorbeeld door te weinig ruimte voor inhalende snorfietsers of door schrikreacties doordat mensen te dicht op elkaar rijden. In het verkeersbesluit moet de wegbeheerder aantonen hoe de verschillende belangen zijn afgewogen.

Besluit moet bijdragen aan veiligheid

De gemeente moet het besluit goed motiveren. De gemeente moet dus aantonen dat het besluit bijdraagt aan de veiligheid van de fietsers en aan de doorstroming op het fietspad. Daarnaast moet de veiligheid van de snorfietsers behouden blijven.

Reageer op dit artikel