nieuws

Herstel brom- en snorfietsregistraties

Winkel 705

Herstel brom- en snorfietsregistraties
E-(snor)scooters doen het goed, zoals Niu dat met zijn elektrische snorscooters rap omhoog schiet in verkoopaantallen. Foto NIU

Het beeld tot nu toe in dit jaar: de brom- en snorfietsregistraties blijven flink achter bij vorig jaar. De echte verkopen helemaal niet zo negatief, maar dat zie je het niet in de VWE-cijfers terug. Veel van de consumentenverkopen stonden immers al ‘op kenteken’.

De achterliggende oorzaak is in deze rubriek al meerder malen aangestipt. Fikse aantallen voorraadregistraties rond de jaarwisseling vanwege de nieuwe EU-milieunorm voor 2018.

Showroommodellen raken langzamerhand uitverkocht

Het lijkt er met name bij de snorfietsen op dat die showroommodellen langzaam maar zeker uitverkocht raken. In vergelijking met 2017 worden statisch weliswaar nog vette rode cijfers geschreven, goed verklaarbaar dus, maar de ‘normale’ (nog niet eerder geregistreerde) verkopen klimmen toch voorzichtig uit het dal. Wellicht normaliseert de situatie zich de komende maanden weer.

Aandeel elektrisch substantieel

Opvallende trend in de bromfietsklasse is het steeds groeiende aandeel elektrische voertuigen. Over de eerste vijf maanden van het jaar beloopt dat zelfs bijna 27 procent. Daarbij spelen de speed elektrische fietsen een hoofdrol. Stromer staat bijvoorbeeld met enig afstand op de vierde plaats in de statistieken. Dutch ID staat het hele jaar al op de 250 stuks die begin dit jaar in een keer zijn geregistreerd.

SYM op kop bij bromfietsen

Een andere hoofdrol is er bij de bromfietsen voor SYM, dat inmiddels vrijwel identieke registraties heeft gehaald, in vergelijking met vorig jaar. Ze kondigden vorige maand al aan dat de situatie met geregistreerde voorraad bijna was gladgestreken. Het merk staat met ruime voorsprong op de eerste plaats in de bromfietsverkoopstatistieken. Op afstand gevolgd door Piaggio en Kymco.

Elektrische snorscooter stijgt

Bij de snorfietsen maakt Piaggio dat overigens meer dan goed met ruim een derde van de totaalverkopen tot en met de maand mei. SYM en BTC bezetten de tweede en derde plek. Kymco heeft het bij de snorfietsen nog altijd moeilijk. Tegelijkertijd klimt Niu met zijn elektrische snorscooters rap omhoog en nadert in verkoopaantallen inmiddels gevestigde namen als Peugeot.

Reageer op dit artikel