nieuws

Ferander bamboefiets super licht en super sterk

Winkel 1745

Ferander bamboefiets super licht en super sterk
De bamboefiets is een echt blikvanger. Foto Anoukfotografeert

Een fietsframe gemaakt van bamboe: het fietsmerk Ferander maakt al een aantal jaren bamboefietsen en de collectie bestaat inmiddels uit 11 modellen, met stadsfietsen, toerfietsen, trekking fietsen, racefietsen én een super lichte elektrische fiets. Ferander is een lokale organisatie met wortels in Afrika, ooit begonnen met het idee om de werkgelegenheid in Afrika te stimuleren.

Het merk is sinds kort te koop bij een aantal fietsenwinkels. De Ferander bamboefiets is een echte blikvanger. Bamboe is een natuurlijk product dat volgens de fabrikant sterker en comfortabel fietst dan staal. Bamboe is hol en dus superlicht. “Iedere fiets is bijna 20 procent lichter dan een stalen fiets maar tegelijk ook sterker dan staal. Door het schokabsorberende vermogen, rijd je ook nog eens uiterst comfortabel”, zo geeft het merk aan.

Vakmanschap uit Ghana

De Ferander-frames worden met vakmanschap gemaakt in Ghana. Daar worden de frames gemaakt door jongeren, waarmee werkgelegenheid voor hen gecreëerd wordt en zij een betere toekomst tegemoet kunnen gaan.

Bamboefietsen te koop bij fietsenzaken

De Ferander Bamboefietsen zijn te koop bij diverse fietsenwinkels. Hier kunnen klanten een proefrit maken om de eigenschappen van bamboe te ervaren. De fietsenwinkels waar de Ferander Bamboefietsen op dit moment te koop staan, zijn Happybike in Amersfoort, Bike Drive in Leusden en Dr. Velo in Utrecht. Verder staat er bij Blur your life in Amersfoort ook een Ferander Bamboefiets.

Over Ferander Bamboefietsen

De oprichters van Ferander Bamboefietsen, Ferdinand ten Kate en Jaap Bijl, gingen in 2015 voor het eerst naar Afrika. Daar zagen de twee Amersfoortse ondernemers het tekort aan werkgelegenheid. Ze waren vastbesloten daar iets aan te veranderen en al snel ontstond er een idee van een bamboefiets. Ferdinand ten Kate: “Dankzij een video op Facebook kwamen we achter het unieke concept van bamboefietsen. De fietsframes worden met de hand gemaakt, wat structurele werkgelegenheid genereert in Afrika. We zijn drie weken later naar Ghana gevlogen om met mensen te praten en hebben toen besloten om Ferander op te richten.”

Samenwerking met Duitse fabrikant

Na een succesvol afgesloten crowdfundingscampagne, volgt niet veel later een intensieve samenwerking met My Boo, de Duitse fabrikant die al ruim vijf jaar bamboefietsen volgens de Europese norm in elkaar zet en verkoopt. Hierdoor heeft Ferander kunnen groeien tot het bedrijf dat het vandaag de dag is. ‘De wereld veranderen, één fiets per keer’: dat is de gedachte achter Ferander Bamboefiets.

Foto's

Reageer op dit artikel