nieuws

Cijfers brom- en snorfietsmarkt laten geen goed beeld zien

Winkel

De brom- en snorfietsmarkt draait goed, alleen is dit niet terug te zien in de cijfers. Als je de verkoopstatistieken van VWE bekijkt zou je kunnen denken dat menig tweewielerbedrijf zo langzamerhand het licht uit moet doen. De verkoopcijfers van bromfietsen blijven na de eerste vier maanden van dit jaar 22 procent achter op vorig jaar en die van de snorfietsen zelfs ruim 36 procent.

Cijfers brom- en snorfietsmarkt laten geen goed beeld zien
Foto Shutterstock

Het probleem voor een realistisch beeld is echter dat er in werkelijkheid veel meer wordt verkocht dan er ‘op het radarscherm’ van actuele registratiecijfers verschijnt. Daarbij gaat het – we hebben het er al eerder over gehad – over de grote aantallen gemotoriseerde tweewielers die eind vorig jaar zijn geregistreerd omdat ze niet aan de nieuwe 2018 Euro4-eisen voldoen.

Markt draait helemaal niet slecht

Alleen de betrokken importeurs kunnen goed inschalen wat dat voor de showroom verkoopaantallen betekent. Volgens salesmanager Sander Velthuizen van Moteo Nederland , van onder andere SYM en Peugeot, draait de markt helemaal niet zo gek. “Het oogt op papier dramatisch, maar in feite loopt het zeker niet zo achter op vorig jaar. De vorig jaar op kenteken gezette scooters zie je in de statistieken niet terug omdat ze bij de verkoop een tweede tenaamstelling krijgen. Onder de streep liggen we voor op vorig jaar en we verwachten dat 2018 een goed jaar wordt. We mikken op groei. Wat ik wel zie, is dat het allemaal wat later op gang komt dit jaar, waarschijnlijk door iets heel gewoons als het weer.”

Hoe lang blijft dit verhaal spelen?

“Wij hebben inmiddels de laatste Euro2/3 geleverd. Dat ging niet vanzelf, want de nieuwe generatie Euro4 slaat bij koper goed aan en ook de dealers gaan daarin mee. Een mooie ontwikkeling. Ik kan niet helemaal in de keuken van concurrenten kijken, maar het is duidelijk dat er nog heel wat staat hier en daar. Het kan nog even duren voor de doorverkoopcijfers weer helder zijn.”

Top 3 volgens VWE

De top 3 volgens VWE in de beide segmenten: bij de bromfietsen leidt SYM, ruim voor Piaggio en Kymco.
Bij de snorfietsen is Piaggio met grote afstand marktleider, gevolgd door SYM en BTC.

Nog verschuivingen in de markt te verwachten?

“Zeker. Je ziet dat Euro4 scooters soms net binnen zijn of nog moeten komen. Bij ons de Peugeot Kisbee bijvoorbeeld, een belangrijk model voor de showrooms. Piaggio heeft volgens mij net zijn Zip beschikbaar. Dat zijn dus volumemodellen die verschil kunnen maken. Binnenkort zullen alle merken Euro4 beschikbaar hebben op de modellen en zal alles zich waarschijnlijk weer stabiliseren.”

Reageer op dit artikel