nieuws

Fikse daling verkopen snorfietsen

Winkel 1539

Als je de verkoopgrafieken van VWE bekijkt lijken de brom- en snorfietsverkopen na het dieptepunt in de maand februari weer uit het dal te klimmen. In het ‘zwaar weer’ van de net ingevoerde nieuwe Europese milieueisen is echter niets wat het lijkt. In vergelijking met de eerste drie maanden van vorig jaar lopen de verkoopaantallen nog steeds ver achter, met om precies te zijn minus 21% bromfietsen en zelfs minus 41% bij de snorfietsen.

Fikse daling verkopen snorfietsen
Opvallende (Chinese) e-concepten rukken op in de VWE-verkoopcijfers bromfietsen en snorfietsen. Foto RvG

Rond de jaarwisseling zijn in de aanloop naar de nieuwe EU4-norm zoveel ‘oud regime’ gemotoriseerde tweewielers als voorraad geregistreerd dat de markt nog lang niet in normale toestand is teruggekeerd. Dat heeft als opvallend bijkomend effect dat dat de categorie elektrische tweewielers een groot marktaandeel heeft. In de 45-kilometer per uur klasse nemen ze zelfs bijna 30 procent voor hun rekening.

Speed pedelec blijft oprukken

Bij dat laatste is een hoofdrol weggelegd voor speed e-fietsen. Dutch ID speelde zich eerder dit jaar al in de kijker met een grote registratie van honderden exemplaren en staat na de eerste drie maanden op een vierde positie in de ‘bromfiets’ verkooplijsten. Met Stromer op plaats zes en Riese & Müller op negen is duidelijk dat snelle elektrische fietsen steeds gewilder worden voor met name woonwerk verkeer. De komende maanden gaat ook Gazelle meedoen, nu hun EU4-keur op de CityZen Speed is rondgekomen.

Elektrische scooters in opmars

Opvallend is ook de opmars van vaak speels vormgegeven elektrische scooters van spelers als Niu, zowel in de brom- en snorfietsklasse. En als je het dan toch over opvallende concepten hebt, mag zeker ook Citycoco ‘snorfiets’ niet ontbreken. Een kruising tussen step en e-scooter. Saillant detail: ze worden met hun grote ballonbanden ook al op de golfbaan gebruikt. Met een speciale houder voor de golftas. Wat je noemt een nieuwe doelgroep. Lees hier meer over in Tweewieler magazine april of het Digitale magazine: Rondvraag e-scooters.

Top 3 nog traditionele merken

Vooralsnog vinden we in de top-3 toch de meer gangbare namen met benzinemotoren. Bij de bromfietsen leidt SYM voor Piaggio en Kymco. De nummer een bij de snorfietsen is met grote afstand Piaggio (met 38 procent van de markt), voor SYM en BTC.

Lees meer over de bromfietsen en snorfietsen verkopen.

Reageer op dit artikel