nieuws

idmatch BikeLab meet fiets aan met 3D-scan

Winkel

Het aanmeten van een fiets is een wetenschap op zich. idmatch BikeLab claimt het beste meetsysteem te hebben ontwikkeld. Van het lichaam van de fietser wordt een 3D-scan gemaakt, tijdens het fietsen. Distributeur Oneway Distribution heeft voor de presentatie van dit nieuwe meetsysteem een laboratoriumachtige ruimte ingericht. Tweewieler nam er een kijkje.

idmatch BikeLab meet fiets aan met 3D-scan
De meting verloopt volledig computergestuurd. De fietser hoeft niet aangeraakt te worden.

Idmatch bikelab is tot stand gekomen na een studie naar de bewegingen die een fietser maakt. Het ontwikkelen van de apparatuur die hiervoor nodig is, werd gedaan door Ergoview. Dit bedrijf realiseerde eerder ook de idmatch Smart Caliper, een zadelmeetsysteem, en de idmatch Cleat Fit voor het afstellen van schoenplaatjes.

Waar vroeger de metingen vooral statisch waren, en er echt nog gemeten werd met linialen, meetlinten, en andere hulpstukken, zijn de metingen van nu heel anders. Dynamisch vooral! Gebruikmakend van alle huidige computer technieken, kan een lichaam 3D gescand worden. Door dit ook nog eens te doen op het moment dat een fietser daadwerkelijk aan het fietsen is, kan veel beter geanalyseerd worden wat de beste positie is.

De software zoekt de uiterste waarden op, wat duidelijk voelbaar is tijdens het fietsen.

Meting met idmatch BikeLab verloopt heel gestructureerd

De meting volgens het idmatch BikeLab verloopt heel gestructureerd, en aan alles is te merken dat goed is nagedacht over dit systeem. Alle benodigde meetinstrumenten passen goed op de te meten delen, en voor een aantal metingen wordt zelfs een laser gebruikt.

Met de technieken van de Idmatch bikelab meting valt ook direct op dat de te meten persoon niet aangeraakt hoeft te worden door de bike fitter. Ook heel mooi om te zien is hoe de scan vastlegt waar de draaipunten zich bevinden in het lichaam, en in combinatie met de software wordt bepaald welke rotaties/bewegingen het lichaam aan kan.

Zoals bij elk meetsysteem geldt ook voor deze dat de deskundigheid van de bike fitter een belangrijke rol blijft spelen.

Volledig computergestuurd

idmatch BikeLab meetsysteem voor fietsen

Van het lichaam wordt tijdens het fietsen een 3D-scan gemaakt.

De Idmatch smartbike wordt volledig door de computer gestuurd. Vanaf de basisafstelling die door het systeem bepaald is, mag de te meten persoon gaan fietsen, en verstelt de pasfiets tijdens de meting het stuur en zadel. De software zoekt daarbij de uiterste waarden op, wat duidelijk voelbaar is tijdens het fietsen.

Zoals bij elk meetsysteem geldt ook voor deze dat de deskundigheid van de bike fitter een belangrijke rol blijft spelen. Idmatch bikelab werkt bijna volautomatisch, maar de juiste persoonlijke aandacht tijdens de intake en meting blijft noodzakelijk.

Lees het volledige artikel terug in het januarinummer van Tweewieler. Bent u al abonnee? Dan heeft u gratis toegang tot de digitale versie van Tweewieler.

Reageer op dit artikel