nieuws

Fietsen stimuleren? Stuur in voor Innovatieprijs Tour de Force

Winkel 920

Wie weet heb je al eens gehoord van Tour de Force. Deze woordspeling op Tour de France staat voor een platform dat zich op allerlei manieren bezighoudt met het stimuleren van fietsen. Jaarlijks worden de leukste, origineelste, en meest laagdrempelige fietsprojecten genomineerd voor de Tour de Force Innovatieprijs. Weet je een inspirerend project? Meld het aan voor de Innovatieprijs.

Fietsen stimuleren? Stuur in voor Innovatieprijs Tour de Force
Jaarlijks worden de leukste, origineelste, en meest laagdrempelige fietsprojecten genomineerd voor de Tour de Force Innovatieprijs. Weet je een inspirerend project? Meld het aan voor de Innovatieprijs. Beeld Tour de Force

Doel van Tour de Force is om het aantal fietskilometers in Nederland in tien jaar tijd met 20 procent omhoog te brengen. Hiervoor is een Agenda Fiets 2017-2020 opgesteld met maatregelen om dat doel te bereiken. Innovatieve oplossingen kunnen hier een belangrijke bijdrage aan leveren. De Tour de Force is een samenwerkingsverband tussen overheden, marktpartijen, maatschappelijke organisaties en kennisinstituten.

Iedereen kan inzenden

Iedereen kan inzenden voor de Innovatieprijs 2018 via de website van de Tour de Force. Men kan ook innovaties van anderen aanmelden. Inschrijven is mogelijk tot en met 27 april 2018. De winnaar wordt gekozen tijdens het Nationaal Fietscongres 2018 op 21 juni 2018 in Rotterdam.

Voorwaarden

Inzendingen voor de Tour de Force Innovatieprijs moeten wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Ze moeten passen binnen één of meer van de 9 doelen van de Agenda Fiets. Daarbij kan men onder meer denken aan oplossingen voor overvolle fietspaden en de aanleg van hoogwaardige regionale fietsverbindingen. Ook de overstap van de fiets op het openbaar vervoer, fietspromotieactiviteiten, de verkeersveiligheid, fietsdiefstal en de inzet van ICT zijn belangrijke aandachtspunten. Op de website van de Tour de Force worden deze doelen uitgebreid beschreven.

Schaalbaar en maatschappelijk nuttig

Daarnaast moeten inzendingen gaan over projecten en oplossingen die recent zijn uitgevoerd of op het punt staan om te worden gerealiseerd. Andere aspecten waar de jury op zal letten zijn het innovatieve karakter, de kosteneffectiviteit, schaalbaarheid en maatschappelijk nut van de inzendingen.

Innovatieprijs 2017 naar Amsterdam

Vorig jaar won Amsterdam de prijs met de inzending ‘Ontwerpen naar gebruik’. De spraakmakende infrastructurele innovaties van deze inzending, onder andere bekend geworden onder de namen ‘Friteszak’ en ‘Banaan’, hebben sindsdien veel belangstelling ondervonden uit binnen- en buitenland.

Winnaar ontvangt € 10.000,-

Die jury bestaat uit vijf vakjournalisten op het gebied van mobiliteit. Zij zullen vijf inzendingen nomineren. Die worden in de verschillende vakmedia gepubliceerd en gepresenteerd op het Nationaal Fietscongres 2018 op 21 juni in Rotterdam. Het publiek kiest op die dag hieruit de winnaar die €10.000 ontvangt om te besteden op een manier die de innovatie een stap verder in praktijk brengt.

Inschrijven tot 28 april 2018

Inschrijven voor de Innovatieprijs – of een tip geven over een mogelijk kandidaat – kan tot en met 27 april 2018 via het formulier op de website van de Tour de Force: www.tourdeforce2020.nl/innovatieprijs2018.

Reageer op dit artikel