nieuws

Wanneer breekt de e-scooter eindelijk door?

Winkel 2610

Wanneer breekt de e-scooter eindelijk door?
Bolt Mobility komt volgend jaar met een nieuw concept voor een e-scooter, verpakt in een klassiek jasje.

E-bikes zijn niet meer weg te denken en volledig ingeburgerd. Ook de auto-industrie schakelt volop over op elektrische aandrijving. Maar hoe zit het met de e-scooter? Veel merken verdwenen net zo snel als ze kwamen. Ondertussen blijven zich wel steeds nieuwkomers op de markt melden, zoals de Nederlandse merken Bolt en GiGi. Zorgen zij voor de doorbraak van de e-scooter?

Tegenwoordig staat er in bijna elke krant wel iets over elektrische fietsen, elektrische auto’s of nieuwe maatregelen om de overgang van fossiele naar duurzame brandstoffen. Elektrisch rijden is ‘hot’ en er staan grote veranderingen aan te komen. De fiets met elektrische ondersteuning is een doorslaand succes en, als we de autofabrikanten mogen geloven, zullen over enkele jaren de e-uitvoeringen in de autowereld ‘de macht over gaan nemen’.

Overheid moet aanschaf e-scooter stimuleren

Opvallend is dan ook dat de e-scooter zo slecht van de grond komt. De enige manier om een doorbraak voor de e-scooter te bewerkstellingen, is ondersteuning vanuit de overheid. De gemeente Amsterdam heeft aangekondigd om vanaf 1 januari 2018 alle scooters met verbrandingsmotoren die ouder zijn dan 2011 te gaan verbieden. De verwachting is dat andere gemeentes dit voorbeeld gaan volgen, er is dus hoop…

Lees ook: Vanaf 1 januari 2018 verbod op verkoop vervuilende bromfietsen

Bolt AppScooter

Het Nederlandse initiatief Bolt Mobility komt volgend jaar met een compleet nieuw scooterconcept: door gebruik te maken van composieten is de carrosserie zelfdragend en kon het traditionele frame achterwege gelaten worden. Bolt heeft met succesvolle pre-orders en funding rondes al meer dan 3 miljoen euro opgehaald. Ze werken samen met Vodafone aan de ontwikkeling van een app die het veilig gebruik van je smartphone onderweg garandeert. Op de website van Bolt wordt de AppScooter aangeboden voor € 2.990,-, leverbaar vanaf 2018.

GiGi opvouwbare e-scooter

GiGi e-scooter

De GiGi is klein, lichtgewicht (32 kg terwijl de meeste e-scooters meestal ruim 80 kg wegen) en mag gratis mee in de trein.

Een ander opmerkelijke nieuwkomer is de GiGi, een opvouwbare elektrische mini-scooter die is ontworpen door C10 Design & Development te Haarlem.GiGi is klein, lichtgewicht (32 kg terwijl de meeste e-scooters meestal ruim 80 kg wegen) en mag gratis mee in de trein. GiGi is dan ook helemaal bedoeld voor ‘the last mile’: je gaat ergens met de auto of het OV heen en voor het laatste stukje neem je de GiGi. De actieradius is ongeveer 25 km. De prijs voor dit scootertje is wel aanzienlijk: € 3.995,-.

Lees het volledige artikel terug in het decembernummer van 2017 van Tweewieler. Bent u al abonnee? Dan heeft u gratis toegang tot de digitale versie van Tweewieler.

Reageer op dit artikel