nieuws

Snor- en bromfietsregistraties tumultueus

Winkel 1837

Snor- en bromfietsregistraties tumultueus
De snor- en bromfietsregistraties zijn eind 2017 geëxplodeerd. Foto Shutterstock

De VWE-cijfers tot en met december 2017 laten zien dat de verkopen van snor- en bromfietsen in de laatste maand van het jaar zijn geëxplodeerd. In beide categorieën vertoont de verkoopgrafiek een nooit eerder vertoonde piek. Het ligt voor de hand dat daar ‘een verhaal’ achter zit. In verband met de Euro4 wetgeving die dit jaar van kracht is geworden.

Eerst maar eens naar die cijfers kijken. De bromfietsen gingen in vergelijking met december 2016 van 1.082 naar 5.252. Een ‘plus’ van 385 procent! Bij de snorfietsen zijn de cijfers nog indrukwekkender: van 2.127 naar 12.362. Dat is plus 481 procent! Let wel: die plus van ruim 10 duizend is dus in een maand geregistreerd.

Handelsvoorraden nog snel geregistreerd

Het zal duidelijk zijn dat deze cijfers zich niet 1-op-1 hebben vertaald in een run van kopers op de showrooms. Meerdere bronnen binnen de tweewielerwereld bevestigen de werkelijke achtergrond: met het oog op de nieuwe Euro4-eisen zijn voor het ingaan van het nieuwe jaar grote delen van de handelsvoorraden in ons land geregistreerd.

Restantvoorraadregeling op allerlaatste moment

Over het hele gebeuren heerste in de importeurs- en dealerwereld grote beroering, onder andere ook omdat er van overheidswege op het allerlaatste moment nog een restantvoorraadregeling kwam. Hoe dan ook: in de praktijk betekent het dat er in ons land nu vele duizenden nieuwe, maar 2017-versie scooters op voorraad staan.

RDW speciale maatregelen

De hausse was aan het eind van 2017 overigens zo groot dat er aan de kant van RDW speciale aanpassingen zijn gedaan om het waar mogelijk op tijd te verwerken. Bronnen melden dat dat net aan in alle gevallen gelukt. Die geregistreerde scooters gelden dus nu als restantvoorraad.

Jaarcijfers 2017 ‘gemanipuleerd’

Tegen die achtergrond kan men de uiteindelijke jaarcijfers over 2017 vanzelfsprekend met een korrel zout nemen. Door de kunstmatige registratie kun je de cijfers rustig ‘gemanipuleerd’ noemen. Desondanks hierbij de eindstand. In de top-3 bij de bromfietsen is deze SYM op 1, nipt voor Piaggio, en Kymco op 3. Stromer is als speed e-bike merk naar de vierde positie opgestoomd.

Top 3 snorfietsen

Bij de snorfietsen is de top-3: Piaggio, voor SYM en BTC. Het wordt intrigerend om te zien wat de eerste maanden van 2018 zullen brengen voor met name enkele Aziatische merken die in sommige gevallen duizenden scooters hebben geregistreerd.

Lees ook:

Reageer op dit artikel