nieuws

2-takt bromfietsen met Euro-4 norm mogen worden verkocht

Winkel 2160

Op tweewieler.nl hebben we de afgelopen periode bericht over de nieuwe Euro-4 norm voor brom- en snorfietsen. Euro2- en Euro3-bromfietsen en -snorfietsen mogen vanaf 1 januari 2018 niet meer worden verkocht. Nieuwe 4-takt, maar ook nieuwe 2-takt bromfietsen en snorfietsen, mits die aan de Euro-4 norm voldoen, wel.

2-takt bromfietsen met Euro-4 norm mogen worden verkocht
Na 1 januari 2018 mogen enkel nieuwe 4-takt, maar ook nieuwe 2-takt bromfietsen en snorfietsen, mits die aan de Euro-4 norm voldoen, worden verkocht. Foto ANP

Voor de bromfietsen en snorfietsen die nog niet aan de Euro-4 norm voldoen, is een restantvoorraadregeling ingesteld. RAI Vereniging heeft, in het kader van het milieu, met de politiek afgesproken hiervoor enkel 4-takt brom- en snorfietsen aan te melden. Dat betekent echter niet dat Euro 2 en Euro 3 2-takten niet voor de restantvoorraadregeling aangemeld mogen worden, buiten RAI-verband om. Dit is ook al gebeurd en geaccepteerd door de RDW. Aanmelden voor de restantvoorraadregeling gebeurt door importeurs en kan nog tot 15 januari 2018. Dealers kunnen door de importeur in restantvoorraadregeling aangemelde bromfietsen en snorfietsen nog ten naam stellen tot 1 januari 2020.

Besluit staatssecretaris

In een brief van staatssecretaris Sharon Dijksma aan de Tweede Kamer (11 mei 2017) staat: ‘Op basis van Europese regelgeving mag de RDW na die datum (1 januari 2018, red.) nog wel een beperkt aantal twee- en viertakt brom- en snorfietsen toelaten die nog niet aan de strengere eisen hoeven te voldoen.’ Dat aantal is gesteld op maximaal 12.000 bromfietsen en snorfietsen. Nogmaals, RAI Vereniging heeft, uit milieu-overwegingen, met haar leden afgesproken enkel 4-takten aan te bieden voor de restantvoorraadregeling.

Nieuwe schone Euro-4 emissienorm

In de Europese Unie moeten per 1 januari 2018 alle nieuw verkochte scooters aan de schone Euro 4-emissienorm voldoen. Omdat deze Euro 4-scooters nog beperkt leverbaar zijn en om ervoor te zorgen dat de markt aan het einde van dit jaar niet met een groot restantvoorraad blijft zitten, mogen ondernemers in de EU-lidstaten hun voorraden onder strenge eisen gecontroleerd uitverkopen. Dit heeft uiteindelijk geresulteerd in de huidige restantvoorraadregeling, waarvoor dus zowel 4-takt als 2-takt bromfietsen en snorfietsen kunnen worden aangemeld.

Oude scooters verdwijnen uit het straatbeeld 

 

Reageer op dit artikel