nieuws

VWE: 40% meer bromfietsen verkocht in november

Winkel 1199

VWE: 40% meer bromfietsen verkocht in november
Woordvoerder Tom Huyskens van BOVAG onderstreept dat die problematiek veel beter moet worden geregeld.

De verkopen nieuwe bromfietsen en snorfietsen (cijfers VWE) vertonen in de eerste elf maanden van 2017 een nogal grillig beeld. Het is gokken of dit komt door banale factoren zoals seizoensinvloeden. Of dat de transitie naar de strenge Euro4 milieunormen de importeurs en dus de handel dit jaar parten speelt. Dat laatste is zeker een spannend onderwerp voor veel merken.

Het goede nieuws dat de VWE-cijfers laten zien daarbij, is dat de novembermaand na een wat zwakkere periode voor met name de snorfietsen een duidelijk verkoopsprong vertoont. Na twee maanden in het rood noteren de snorfietsen in vergelijking met vorig jaar een verkoopplus van niet minder dan 27 procent. Daarbij moet worden aangetekend dat het vorig jaar een opvallend slechte maand was.

Grote stijging dankzij speed pedelecs

Bij de bromfietsen scoort november zelfs bijna 40 procent winst. Daarin zitten, zoals we steeds benadrukken, wel de speed pedelecs verwerkt. Die nemen met het leeuwendeel van de ruim 18 procent e-voertuigen in de verkopen (3.514 verdeeld over diverse vormen van elektrische fietsen en -bromfietsen) inmiddels een belangrijke rol in de showroom voor hun rekening.

Stijging verkoop nieuwe bromfietsen

Desondanks zijn er dit jaar daarnaast toch ook nog 1.763 elektrische snortweewielers geregistreerd. Onder de streep ligt het cumulatieve totaal van 69.304 verkochte brom- en snorfietsen flink boven de 2016-aantallen over dezelfde periode van het jaar. Ruim boven de vijfduizend registraties winst zelfs.

Top-3 bromfietsen, Stromer op 4

In de top-3 bij de bromfietsen staat Piaggio nipt voor SYM. Beide merken met rond de 16,2 procent marktaandeel. Nummer drie is Kymco en de speed pedelecs van Stromer (financiering mogelijk via PayPlan) scoren zo goed dat ze de vierde positie bezetten en Peugeot achter zich laat.

Top-3 snorfietsen

Bij de snorfietsen is Piaggio als gebruikelijk met afstand de lijstaanvoerder, met meer dan 30 procent van de markt. Daarna volgen SYM (dat dit jaar een fikse opmars doormaakt), BTC, La Souris (dit jaar meer dan verdubbeld) en AGM.

Reageer op dit artikel