nieuws

REIN4CED ontwikkelt onbreekbaar composiet frame

Winkel 2012

REIN4CED ontwikkelt onbreekbaar composiet frame
Bij het nieuwe materiaal blijft het frame intact, net zoals bij een frame in aluminium of staal. Afbeelding REIN4CED

Volgens het Leuvense start-up bedrijf REIN4CED komt de onbreekbare fiets eraan. Het bedrijf heeft een nieuw composiet materiaal ontwikkeld en voldoende kapitaal verzameld om een productielijn in België op te zetten. REIN4CED ziet hun onbreekbare composiet fietsframes als alternatief voor carbon modellen.

Carbon frames zijn licht, maar hebben als nadeel dat ze heel gevoelig zijn voor deukjes of kleine beschadigingen. Veel wielerliefhebbers zijn bang om te vallen met carbon fietsen: er zijn meerdere verhalen bekend van wielrenners of sportfietsers met een gebroken stuur of frame. “Ons nieuwe materiaal combineert koolstofcomposieten met speciaal hiervoor ontwikkelde staalvezels en verhoogt radicaal de impactbestendigheid terwijl het toch een hoge sterkte en een laag gewicht behoudt. In tegenstelling tot traditionele breekbare composietmaterialen toont ons staalvezelcomposiet een compacte zichtbare deuk bij impact en blijft de integriteit van het kader behouden, net zoals bij een kader in aluminium of staal”, aldus Dave Luyckx, Chief Product Officer van REIN4CED.

Vlaamse start-up zorgt voor revolutie in fietsindustrie

De start-up REIN4CED in Leuven heeft een kapitaalronde afgesloten om een productielijn te ontwikkelen in België. Het nieuwe hybride composietmateriaal waarvoor patent is aangevraagd en het volledig geautomatiseerde productieproces zullen volgens het bedrijf een ware revolutie betekenen in de fietsindustrie. REIN4CED heeft KU Leuven Gemma Frisius Fund, Finindus en Innovation Fund als investeerders.

Productie REIN4CED in Europa

Door de productautomatisering kan de productie van fietskaders opnieuw naar Europa en de VS worden gehaald. Michaël Callens, CEO en mede-oprichter van REIN4CED, verklaart: “Dankzij een nieuwe verwerkingsmethode kan REIN4CED zijn nieuwe materiaal gebruiken in een automatische serieproductie en kan het uitkijken naar een jaarlijkse productie-output van duizenden tot tienduizenden lichte en onbreekbare fietskaders.”

Productie frames in thuismarkten

Hierdoor kan REIN4CED de productie van fietskaders terugbrengen naar “de thuismarkten van de merken”, geeft Dave Luyckx aan. “In vergelijking met de bestaande manuele en arbeidsintensieve processen implementeert REIN4CED het materiaal in een volledige automatische manier en produceert het onderdelen met consistente eigenschappen. Dit zal ook nog andere voordelen met zich brengen, zoals lagere logistieke kosten en kwaliteitscontrole en het tot stand brengen van een flexibelere en reactievere toeleveringsketen.”

 

Foto's

Reageer op dit artikel