blog

DESIGN: Bikertop

Winkel 663

DESIGN: Bikertop

De fiets blijft ontwerpers en ontwikkelaars continu inspireren. Ontwerper Peter van der Veer geeft in de Design-blog zijn visie op nieuwe ontwikkelingen en interessante zaken uit het verleden. In deze blog staat de Bikertop centraal.

Ook dit jaar had Eurobike een bescheiden afdeling voor startups en uitvinders. De presentaties zijn vaak uiterst knullig, maar ik heb er echt een zwak voor om te zien hoe de – vaak bevlogen – knutselaars zich op ‘fietsverbeteringen’ storten. Zeer vaak zitten er pogingen bij om iets te doen aan het regenprobleem, vooral voor de alledag-fietsers.

Bikertop, waarom geen Biketop?

Dit jaar stond Diego Divenuto trots zijn Bikertop op de beurs te demonstreren. De naam Bikertop klinkt wat vreemd; je zou bij dit ontwerp eerder Biketop verwachten. Maar díe naam is al geclaimd door Veltop, die al een hele serie soortgelijke fiets-regenkappen op de markt brengt. Nadeel van de Veltop en veel andere van dit soort kappen is, dat je behoorlijk lang aan het knutselen bent voor je de kap hebt opgezet. Ook hebben veel kappen aan de zijkant een scherm, waardoor men regen bij zijwind ook zoveel mogelijk wil afschermen. Dit maakt het geheel echter erg zijwindgevoelig en het ziet er bovendien niet uit.

Simpele oplossing, maar wel het nodige werk

Bikertop houdt het simpel: een mooie, onopvallende tas voor je stuur en een minimale kap die met het gemak van een ‘opgooitent’ is op te zetten… dat is althans de bedoeling. In de praktijk kwam Diego nog niet verder dan een aluminium frame dat eerst uitgeklapt moet worden om er dan een textielen hoes overheen te trekken. Dat dit niet helemaal vanzelf gaat, bewijst deze video.

Bikertop is een startup die momenteel via indiegogo probeert crowdfunding-geld bij elkaar te krijgen om het product uit te ontwikkelen en in productie te brengen.

 

Reageer op dit artikel