blog

DESIGN Knog Bouncer

Winkel 287

De fiets blijft ontwerpers en ontwikkelaars continu inspireren. Ontwerper Peter van der Veer geeft in de Design-column zijn visie op nieuwe ontwikkelingen en interessante zaken uit het verleden. In deze column staat het Australische Knog centraal.

DESIGN Knog Bouncer

Eén van de meest eigenzinnige aanbieders van producten in de fietsenbranche is het Australische Knog. In 2002 begonnen Hugo Davidson (ontwerper) en Mal McKechnie (ingenieur) met het merk in Melbourne. Aan hun stand op beurzen zoals de Eurobike kon je al meteen zien dat hier iets bijzonders aan de hand was.

Knog heeft eigen ontwerpfilosofie

Ik herinner me dat ze hun producten als een soort insecten uit de ruimte presenteerden in een soort laboratorium waarin de stand bemanning als onderzoekers in witte jassen allerlei chemische experimenten aan het uitvoeren waren. Knog heeft een hele eigen ontwerpfilosofie. Ze willen alternatieven bieden voor producten die saai, lastig, lelijk of onnodig complex zijn. Zo hebben ze een beugelslot herontworpen als een fraai gestileerd object: de Bouncer. De behuizing bestaat voor een groot deel uit zacht aanvoelend siliconenrubber. Dit geeft veel vormvrijheid, maar zorgt er ook voor dat het slot je fiets minder snel zal beschadigen.

De Bouncer is wel wat aan de kleine kant. Je moet je fiets vrijwel tegen een niet te dikke buis van een hek al rek kunnen plaatsen, wil je hem er omheen krijgen. Voor een echte ‘Knog’ valt de prijs wel weer mee. Op het internet wordt hij aangeboden voor net geen 40 euro.

Reageer op dit artikel