blog

BLOG Fiets Innovatie award

Winkel 1441

BLOG Fiets Innovatie award
Bas Pruyser is jurylid van de Fiets Innovatie Award 2018. Foto Bas Pruyser

Bas Pruyser is jurylid van de RAI Fiets Innovatie award 2018. Hij blogt over de 1e juryronde. En doet een gooi naar een Fiets Innovatie Award 2019…

De schifting van de inzendingen voor de Fiets Innovatie Award 2018 is inmiddels gedaan en het was weer een waar genoegen. Nu werken we toe naar de pitch waarin de uiteindelijke prijswinnaar wordt gekozen. Dan mag een beperkte selectie zijn inzending eerst eens lekker toelichten. En dat filmen ze dan voor de uitreiking.

Als aandachtig volger van Pinterest is mijn hoop om ooit nog een alternatieve fiets te ontwerpen de grond in getrapt. Ik ben creatief stuurloos. Metaal, hout, kunststof. Het is er allemaal. Ik heb een frame van broccoli bewapend brooddeeg overwogen voor het koolhydraatarm en cradle2cradle opeten van je fiets aan het eind van de levenscyclus. Maar daar trapt niemand in.

Het frame, de verbinding tussen mens en wiel, is al eeuwen gebaseerd op hetzelfde, zelfs bij vouwfietsen. Hoewel er natuurlijk wel heel veel vormtaalvariatie is. Ik overweeg een origami frame van maagdelijk wit waterbestendig papier te vouwen maar ondanks de hoge appèlwaarde lijkt de aaibaarheidsfactor toch te laag.
Met kleur heb ik geen enkele affiniteit, ik kan mij daarin niet uitleven. De kleurrijkste dingen in mijn leven zijn mijn vrouw en mijn sokken. Voor de rest kan ik moeilijk kiezen en val ik graag terug op gezellige grijstinten.

Wielen die niet om het midden draaien maar met de velg in rollen worden gevat heb ik ook gezien. Aandrijvingen met kettingen, snaren, stangen, assen of pezen.. het is er allemaal. Iets met lucht? Nee, dat heb ik afgeblazen.
Het trendy kratje dan, dat waar-laat-ik het ding, dat niet op vouwfietsen past. Nah ja, daar heb ik dan wat lekker verstelbaars voor geschetst maar award winning? Dat is het niet.

Maar dan ineens… EUREKA… heb ik toch iets gevonden: HET HALVE STUUR! Omkeerbaar voor links en rechts! De mensheid dienende. De kunst van het weglaten is mij als maatschappelijk verantwoord designer dierbaar en zorgt voor een geordend functioneel en zeer eigentijds en herkenbaar design. Tijdloos ook. En alles voor de helft van de prijs.

Zolang er geen regelgeving is voor de bellende fietser, het schaamteloos te hard pratende volkje dat met het apparaatje plat voor de kin zich slingerend (en zonder licht) met één hand aan het stuur verplaatst over het fietspad waarlangs ik mijn honden en katje uitlaat. Meewarig en vooral demonstratief schud ik vaak mijn baasjes hoofd als dit verkeersgenre mij ‘s avonds tegemoet fietst. Dat helpt niet, nee, maar mijn levenshouding is een denkrichting die ik iedereen, ook de deelnemers aan de RAI Fiets Innovatie Award, zo graag wil meegeven:
Bedenk vooral iets eigentijds dat door materiaalbeheersing, technisch vernuft en originaliteit dit jurylid wat opvrolijkt. Zoiets als een half fietsstuur.

Reageer op dit artikel