artikel

Innovatieprijs voor Urban Iki gordelsysteem

Winkel 186

Innovatieprijs voor Urban Iki gordelsysteem
Namens het Urban Iki team namen Marketing Manager Yvonne Thush en Junior Marketeer Marloes Wijnen de Award in ontvangst.

Urban Iki ontving eind mei in Berlijn in het Deutsches Technikmuseum een German Innovation Award. Deze Innovatieprijs werd met name toegekend voor de door Urban Iki zelf ontwikkelde sluiting van het 5-punts-gordelsysteem.

Volgens Marketing Manager Yvonne Thush werd het design van de in 2017 geïntroduceerde fietsstoeltjes van Urban Iki al drie keer eerder beloond met een toonaangevende award: “Belijning, oog voor detail, kleur en functionaliteit werd in de juryrapporten positief uitgelicht en beoordeeld.”

Gebruiksgemak verhoogd veiligheid

Managing Director Ronald Scheppink van Urban Iki voegt toe: “Toen we de deliverables voor de ontwikkeling van de Urban Iki fietsstoeltjes vastlegden, was een van de vereisten een handig gordelsysteem. Vanuit de historie in deze branche wisten we exact wat ons niet beviel aan de bestaande sluitingen. Je ziet ouders ermee worstelen. Sluitingen die in de weg zitten als een kindje in het zitje geplaatst moet worden, sluitingen die veel te veel kracht vergen of sluitingen die moeilijk in de hand liggen omdat ze te groot of te klein zijn. Ook het bij elkaar moeten pakken van alle onderdelen, terwijl je een fiets in bedwang moet houden met een kindje dat ook niet altijd meewerkt, is vaak een uitdaging.”

Uitgangspunt 5-punts-gordelsysteem

In de zitjes van Urban Iki zit een 5-punts-gordelsysteem, iets dat geen vereiste in de EN14344 norm is, maar wel verhoogde veiligheid biedt. Marketing Manager Yvonne Thush: “Doordat de gordel niet alleen over de borst maar ook over de beentjes gaat, kan een kindje nooit wegdraaien onder de gordel uit. Bijkomend voordeel is dat je als ouder niet met een gordel over het hoofd hoeft, maar dat het simpelweg arm voor arm insteken is.”

Innovatie vanuit relevantie voor de gebruiker

De sluiting van de gordel is zo gemaakt dat deze wegklapbaar is zodat er meer ruimte is om het kind in de stoel te zetten. Als het kindje eenmaal zit is de sluiting rechtop te zetten en kunnen het linkerdeel en het rechterdeel afzonderlijk van elkaar ingestoken worden. Daarmee kan één hand altijd worden vrijgehouden voor het onder controle houden van de fiets. “Alles gaat daarbij licht en met een duidelijk hoorbare klik zodat je als ouder weet dat de gordel goed gesloten is”, aldus Ronald Scheppink. De gordel kan zonder onnodig veel kracht geopend worden.

 

Reageer op dit artikel