nieuws

Vakkundig reviseren van accu’s vraagt veel kennis van elektronica

Werkplaats 3654

Vakkundig reviseren van accu’s vraagt veel kennis van elektronica

‘Refurbishen’ is de term die gebruikt wordt voor producten die zijn schoongemaakt en gerenoveerd om weer opnieuw in gebruik te worden genomen. Onlangs schreven we over de brand bij Auke Tweewielers. Deze ontstond in de accu van een elektrische fiets. Het ging daarbij om een accu die een half jaar daarvoor was gerefurbished. Waar moet een een winkelier bij reviseren op letten?

In een artikel in het novembernummer van Tweewieler gaf een deskundige aan dat het bij het refurbishen van accu’s heel belangrijk is dat dat goed gebeurt en dat dealers goed moeten opletten met welke partij ze in zee gaan.

Zuidewind accu revisie

Zuidewind Accuservice in Purmerend is een grote speler in de verkoop van nieuwe accu’s, acculaders, testen van accu’s en accurevisie. Rody de Groot van Zuidewind geeft aan dat het bedrijf al 10 jaar accu’s voor e-bikes levert en reviseert: “We hebben hiermee inmiddels de nodige ervaring opgedaan. We werken voor particulieren maar ook voor een groot aantal fietswinkels door heel Nederland. De laatste jaren zien we een toename van bedrijven en particulieren die accurevisie aanbieden, bijvoorbeeld op Marktplaats, en hoewel sommigen ongetwijfeld weten wat ze in handen hebben, zie ik ook dingen voorbijkomen waarbij wij ons hart vasthouden. Zoals aan elkaar gesoldeerde cellen, afwerking met bouwmarkt-tape en dergelijke. Ook zien we regelmatig opladers voorbijkomen die niet geschikt zijn voor de accu. Zoals een pakket waar een 36 volt lader voor loodaccu’s was bijgevoegd in plaats van Li-ion.”

Lees ook
Fietsaccu ontbrandt spontaan bij Auke Tweewielers

 

Juiste testapparatuur

Hij benadrukt hoe belangrijk het is dat het refurbishen secuur gebeurt: “Zoals je op de beelden van de brand bij Auke Tweewielers kunt zien is het echt levensgevaarlijk als accurevisie niet goed gebeurt, zonder de juiste materialen, testapparatuur en veiligheidsmaatregelen. Wat veel aanbieders doen is zelf samenstellen van accupakketten uit losse cellen en vervolgens de originele BMS, de besturing, overzetten. Wij werken anders: wij laten complete accupakketten inclusief BMS produceren bij enkele grote, betrouwbare producenten in het buitenland. Deze worden daar in de fabriek al uitgebreid getest en gecontroleerd. De kans op storingen in het accupakket wordt daarmee al een stuk kleiner. Bij montage van het accupakket wordt deze vervolgens uitgebreid getest, inclusief het laadproces. Op deze manier kunnen we mogelijke storingen zoveel mogelijk voorkomen.”

Niet alle accu’s kunnen gereviseerd worden

Hij geeft aan dat Zuidewind niet alle accu’s reviseert: “Sommige systemen zijn zodanig opgezet dat vervanging van het gehele accupakket, inclusief BMS, problemen oplevert omdat de elektronica, de oplader en dergelijke alleen met de originele accu probleemloos werken. In die gevallen bieden wij revisie dan ook niet aan en kunnen we in de meeste gevallen de originele nieuwe accu leveren. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor de accu die bij Auke Tweewielers de schade heeft veroorzaakt.”

Zelf thuis monteren

Zuidewind krijgt ook regelmatig verzoeken om losse cellen of accupakketten te leveren die mensen dan zelf thuis willen monteren. “Vaak van de ‘ik heb verstand van elektronica dus dat kan ik zelf ook wel’-types die je niet als buurman wilt hebben.”

Kennis vakhandel neemt toe

Rody de Groot zegt wel te merken dat de kennis bij de vakhandel over accu’s in het algemeen steeds beter wordt. “Ik zie echter wel dat veel winkeliers nog niet over juiste test- en diagnose-apparatuur beschikken en ook dat het ‘gevaar’ van accu’s bij onjuist gebruik en op- en ontladen nog weleens wordt onderschat. Wij voeren revisie uitsluitend uit in onze werkplaats waar wij beschikken over de juiste apparatuur en mensen voor de montage en het testen van de accupakketten.

Goede opslag en afvoer

Verder zorgen we voor veilige en milieuvriendelijke opslag en afvoer van oude accupakketten.” Hij benadrukt dat het voor een winkelier belangrijk is om te kiezen voor een betrouwbare partij: “Ik denk dat het voor winkeliers belangrijk is dat ze bij het reviseren van accu’s niet alleen een kostenafweging maken, maar in zee gaan met een serieus bedrijf dat ervaring heeft en kwaliteit levert. Door onze nauwkeurige manier van werken zijn wij als bedrijf misschien niet de goedkoopste op dit gebied, maar een dealer weet wel zeker dat hij kwaliteit geleverd krijgt.”

Aandachtspunten bij reviseren accu’s

  • Niet alle accu’s kunnen gereviseerd worden
  • Als een klant een accu wil laten reviseren, informeer eerst bij de leverancier of dat mogelijk is
  • Het refurbishen van accu’s vraagt veel kennis van elektronica en moet zeer nauwkeurig gebeuren om problemen te voorkomen
  • Goedkoop is duurkoop: ga niet alleen voor de laagste prijs, ga voor kwaliteit
  • Zoek een betrouwbare partij die al langere tijd in de markt actief is

Lees de volledige artikel met informatie over refurbished accu’s van Cortina  in het decembernummer van Tweewieler. Bent u al abonnee? Dan kunt u het interview teruglezen in het digitale magazine

 

Foto's

Reageer op dit artikel